Det är dubbla budskap i såväl politikernas uttalanden som i medierna när det gäller kärnkraften. Nu har Energimyndigheten kommit med en rapport som inte direkt blivit omtalad. Det handlar om att nämnda myndighet vill öppna för att utveckla mer kärnkraft om behovet skulle uppstå och elpriset öka. Ökar elpriset så blir det mer lönsamt för energiföretagen att satsa på den som jag trodde förlegade kärnenergin. Å andra sidan är det många politiker som framhåller att när marknaden inte vill satsa på kärnkraft så gör inte politiken det heller.
Vi har haft en relativ kall vinter, men under 2020 så var Sveriges elexport 34 terawattimmar medan importen var 12 terawattimmar. Kanske tvingas vi importera el en månad per år och det får då namnet "fulel" av kärnkraftens främsta förespråkare som i den svenska politiken består av Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Frågan är: räcker svensk elproduktion till batterifabrik och vätgasproduktion för ståltillverkning? Läsaren kan räkna själv.
Distributionen av el är i dag hämmad av för låg kapacitet på elnätet. Då tycker jag att man ska satsa mer på elnätets utbyggnad än på kärnkraft. Vi må också betänka i den tid vi lever i hur elen faktiskt används. Vi upplåter serverhallar till it-jättar som Facebook och Google med hög elförbrukning. Bitcoin är kanske rn ännu större energiförbrukare. E-valutor kräver att många servrar och datorer är igång samtidigt för att väga värdet för dem som köper in sig. För mig är Bitcoin lögn, bedrägeri, osäkerhet och energislöseri.
Olov Wikström, Skellefteå