Satsa på civilsamhället – det är en tillgång för bygden

Skribenten betonar civilsamhällets betydelse i Skellefteå med omnejd.
Skribenten betonar civilsamhällets betydelse i Skellefteå med omnejd.

Vi måste prata mer om civilsamhället och satsa resurser på det.

Insändare 30 januari 2024 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är många krafter som har intresse av vår region och så har det varit under lång tid. Vi har naturtillgångarna. Våra företag och vår offentliga sektor på orten måste se civilsamhället som en tillgång och samarbeta med oss som bor här.

Ett exempel kan vara den ”penningtvättshärva” som under flera år drabbat samhället Boliden. Kvinnan som dömdes i fastighetshärvan till fyra års fängelse i brott gällande fastigheter i Boliden och Burträsk. Hade hon kunnat dömas utan vittnesmål från ett aktivt och modigt civilsamhälle? Jag tror inte det. Människor i bygden har haft farhågor, vittnesmål och ”koll” på läget för att hitta strategier och försökt att möta upp de problem man kunnat se i kölvattnet på brotten som begicks och kanske begås. Vi måste se civilsamhället som en av våra viktigaste tillgångar.

”Såvitt man bor i en by så måste man bry sig” är ett citat från vår egen författare Sara Lidman. Är det så att vi behöver påminna varandra om att modigt bry oss om vår bygd och om varandra. Är det så att vår kommun och de företag som finns och som planerar att etablerar sig här måste ha en strategi för samarbete med civilsamhället för att skapa ett så hållbart samhälle som möjligt? Jag tror det och jag tror också att det är viktigt att varenda kotte tar hand om och vårdar vår bygd och vår välfärd och medverkar till det goda samhället.

Vi vet att den ryska invasionen av Ukraina påverkar vårt säkerhetsläge i världen, Europa, Sverige, Norrland, Skellefteå och tillsammans måste vi tänka brett. Det krävs satsningar på civilsamhället och en ökad status. Det är en grund för ett hållbart säkert samhälle.

Heder till civilsamhället – de vill jag hylla, men det måste stärkas för tillväxt och en trygg framtid i vår landsände. Och jag tror att vi alla bör fundera över hur mycket tid av min fritid lägger jag till att bidra aktivt för ett tryggt och gott samhälle för alla. Vad tror du?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa