Satsa mer på engelskan i skolan

Mer lektionstid i engelska vill insändarskribenten ha. (Bilden är inte tagen på Bureskolan.)

Mer lektionstid i engelska vill insändarskribenten ha. (Bilden är inte tagen på Bureskolan.)

Foto: Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-12-20 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kan inte engelska, men vi får ingen lektionstid till att lära oss. Jag går i 9:an på Bureskolan, vi har 120 minuter engelska i veckan och 155 minuter moderna språk. Engelska är ett grundämne som man måste ha godkänt i för att kunna komma in på gymnasiet. 

På min skola är det många som kämpar relativt hårt med engelska, men de måste ändå lägga tid och energi på att lära sig ett tredje språk istället för att få chansen att bli riktigt bra på engelska. Trots att så gott som ingen någonsin kommer använda sitt moderna språk utanför skolan.

Engelska är inte det enda världsspråket, spanska och franska växer fortfarande medan engelskan har stannat av litegrann. Trots detta kommer de flesta elever som läser tyska, spanska eller franska knappt att använda sitt tredje språk utanför skolan.

Jag förstår att det kan vara bra att lära sig ett tredje språk. Jag tycker ändå att vi borde lägga mindre tid på det och mer tid på att lära oss engelska ordentligt, eftersom alla kommer att använda engelska i framtiden. 

Jag tycker dessutom att man kanske borde uppdatera vilka språk som räknas till de moderna språken. Det finns inte så många som pratar tyska längre. Är det inte då bättre att man får lära sig ett språk som man faktiskt kommer behöva i framtiden som kanske mandarin, hindi eller ryska? Jag tycker helt enkelt att vi borde uppdatera innebörden av ämnet moderna språk och ha mer engelskaundervisning i skolan istället.
Moa Strömqvist, Bureskolan

 
 
 
 
 
 
Läs mer om