Saras satsning värd att uppmärksammas

Skribenten ser fram emot Norrlandsoperan i Sara kulturhus.

Skribenten ser fram emot Norrlandsoperan i Sara kulturhus.

Foto: Andreas Hoffsten

Insändare2023-12-06 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med Norrlandsoperans symfoniorkesters framförande av Bruckers 4:e symfoni i starkt minne för drygt ett år sedan, ser det kulturella Skellefteå fram emot att få lyssna till orkesterns tolkning av Sibelius 4:e symfoni, med undertiteln Barkbrödssymfonin. 1909 begav sig kompositören tillsammans med konstnären Eero Järnefelt till Koli, ”det finska berget” i Karelen. Sibelius ansåg att resan varit en av hans livs största upplevelser. Den gav även inspiration till det verk som han själv räknade som höjdpunkt i sitt skapande.

Vid premiären möttes symfonin med skepsis, och som många även i dag känner sig främmande inför. I första satsen framträder Kolibergets kärva och urfinska granitklippa. Dirigenten Otta Klemperer tog i sin tolkning fasta på barkbrödet; hoppas att Norrlandsoperan gör sammaledes för det blir oerhört suggestivt och man lyfts i håret.

Nu väntar vi bara på att Berliner Philharmoniker kommer på gästspel i Skellefteås nya kulturcentra, landets mest intressanta med stora resurser Saras satsning på klassisk konstmusik är värd all uppmärksamhet. Naturligtvis blir det fullsatt salong den 8 december i Kulturhuset som vid tidigare konserter, med applådåska och bravorop i internationell stil.