Sanningen bakom Yrkesgymnasiet

Skribenten tycker att det finns många brister på Yrkesgymnasiet.

Skribenten tycker att det finns många brister på Yrkesgymnasiet.

Foto: Henrik Radhe

Insändare2023-09-27 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Yrkesgymnasiet har ett rykte för att vara skolan för de som inte har tillräckligt med poäng, eller stället att få enkla betyg. En lockande kvalitet som skolan har är 50/50, det innebär halva tiden är på skolan och halva tiden på praktik. Ytterligare en grej är att man får lärlingsersättning och 4 000 kronor ersättning för körkort.

Support gällande praktiken är något som lämnas eftersökt. Många elever har sökt om hjälp med att byta praktikplats som de inte trivs på, eller letar efter support om hur de kan prestera på stället de har men orkar inte mentalt eller fysiskt att vara där heltid. Svaret man får ifrån lärare och APL-fixaren är att man får helt enkelt sjukskriva sig, det kan också vara ett typ av hot att man kommer få ett dåligt betyg eller inget betyg alls. Hjälpen som man söker hos sina mentorer/lärare är något som helt enkelt inte duger. Ursäkten till allt är att de inte kan göra något alls, de är fast, det är inte upp till dem.

Det sjuka är att visa elever får en step by stepledning till hjälp, de håller hens hand och säger exakt vad man ska göra eller gör det åt dem. Medan de andra får lösa allt själv. Jag sökte att ta bort två dagar av tio, det var omöjligt att lösa, ingen bra förklaring till varför eller andra idéer för att hjälpa mig. Ja, det fanns ett svar de gav mig det var att sjukskriva mig. 

Det verkade inte som ett rimligt alternativ alls, eller så var det dåliga/inga betyg inom mitt ämne. Allt det här händer medan en annan elev har fått chansen att halvera sin praktik helt och hållet. 

Favoriseringen tar inte slut där, vi elever är fast i ett klassrum och jobbar hårt och om vi lämnar för en lång period kan vi riskera oanmäld frånvaro. Under tiden får någon elev komma och gå som de vill utan konsekvens.