Sänk körkortsåldern och förbjud A-traktorerna

Ska A-traktorer och mopedbilar verkligen nyttjas av våra ungdomar? Det finns många argument för att få bort dessa fordon från våra vägar.

Insändare 29 december 2022 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 A-traktor (tidigare Epatraktor) är en ombyggd personbil, som får framföras i max30 km/h. Mopedbilen får ha max hastighet 45 km/h, är 425 kilo tung och till stor del tillverkad av plast. I januari 2022 var 45 000 A-traktorer och 16 000 mopedbilar registrerade i Sverige.

Många 15-åriga ungdomar lockas att köra A-traktor eller mopedbil. Flera olyckor med dödlig utgång har rapporterats, och många har drabbats av allvarliga skador. Ungdomar i 15-årsåldern har inte utvecklat sitt konsekvenstänkande, vilket innebär att det saknas förståelse för en viss handling. Olagligt framförande av dessa fordon är vanligt, med för många passagerare och en alltför hög hastighet.

Jag tycker att dessa fordon ska förbjudas, med motivering att spara liv och lidande. Negativt är också ökat koldioxid-utsläpp, mindre motion för ungdomar och ekonomisk orättvisa, då många föräldrar inte har råd att köpa dessa dyra fordon.

Argumentet att avlasta föräldrar, är inte hållbart. Hur många föräldrar kan med gott samvete låta sina barn framföra trimmade fordon, dessutom med unga medpassagerare.

Det vore mera tryggt om ungdomar erhöll utbildning, varför inte sänka körkortsåldern till 17 år och avveckla moped och A-traktorers närvaro på våra vägar?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa