Northvolt måste rycka in om politiken misslyckas

Om inte politiken kan leverera samhällsservice så kommer Northvolt att behöva gör det själv, menar skribenten.

Om inte politiken kan leverera samhällsservice så kommer Northvolt att behöva gör det själv, menar skribenten.

Foto: Lars Andersson

Insändare2021-06-07 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vem eller vad kommer att sätta agendan för Skellefteå kommun i framtiden? 230 miljarder anledningar finns, 230 miljarder kronor är nämligen dagens orderstock för Northvolt. 3 000 arbetstillfällen med kringeffekter på cirka 10 000 nya arbetstillfällen, kan även blir betydligt mer. Hur ska Skellefteå kommun och Region Västerbotten klara av den stora befolkningsökningen? 

En befolkning som kommer att vara i behov av bostäder, sjukvård, förskolor, skolor, infrastruktur, elleveranser med mera. Kommer man att klara det? Flera politiker anser att Skellefteå är inne i en intressant tid, men tid är något som kommunen inte har. Produktionen med ett värde på 230 miljarder kronor är snart – mycket snart – i gång.

Samtidigt läser man om nedskärningar i välfärden, nedskärningar som kommer att drabba både nuvarande befolkning och de nya invånarna som snart landar. En annan aspekt är att både kommunen och regionen historiskt kan anses senfärdiga i sina beslut. Northvolt har kunder som bara väntar på leverans, vilket innebär att servicen för både befintliga och nyinflyttade invånare efterfrågas. Är det den intressanta tiden vi lever i nu, utöver covid-19?

Klarar kommunen eller regionen inte av att leverera dessa tjänster återstår det bara för Northvolt att skapa dem själv. Bygga hus och infrastruktur samt starta vårdcentraler, skolor, förskolor med mera. 230 miljarder anledningar och med tunga inflytelserika aktieägare. Så vi lever i en intressant tid, glöm inte det ni politiker som har ansvaret för vår kommun och region. Många av oss ser med oro på framtiden.

Lennart Gustavsson, Tuvan