En insändarskribent i Norran den 21 maj kritiserar Samhall för att de väljer bort människor. Insändaren besvaras av Samhall som menar att de tar kritiken på allvar och ska arbeta med frågan. Jag upplever att tid och kunskap hos arbetsledare på Samhall kring funktionshinder samt att förstå vilket behov och stöd den anställde behöver för att växa har minskat. Arbetsledarna har inte möjlighet att se alla medarbetare och ge den tid och stöd de behöver för att utvecklas. De har press på sig att leverera för att i första hand nå sina mål.
Orsaken till detta är de signaler som chefer på högre nivå sänder till organisationen. Min uppfattning är att Samhall har tappat sitt största motiv till att finnas till: att ge människor som står längst ifrån arbetsmarknaden, och som inte klarar kraven på öppna arbetsmarknaden, ett arbete där de kan utvecklas utifrån sina förutsättningar. Politiker har ytterst ett stort ansvar i denna utveckling. De har givit Samhall ett produktionskrav och en procentsats på hur många de ska slussa ut varje år.
Samhall tar på sig uppdrag inom service och tjänster med höga krav på prestationsförmågan och i vissa fall att de ska klara säkerhetsprövningar. Detta gör att Arbetsförmedlingen har funktionshindrade som har behov av helskyddad anställning, men de personerna motsvarar inte den kravprofil som uppdraget åt Samhall kräver. Samhall har ett totalt antal timmar som de får använda till att anställa personal. Jag menar att Samhall därför vill få in personer som passar för uppdraget och som har bra förutsättningar att slussas ut.
Antalet enklare arbetsuppgifter hos Samhall är i dag begränsade, det gör att personer med funktionshinder slås ut för de inte kan erbjudas anpassade arbetsuppgifter hos Samhall. På vissa orter finns sociala företag som har ett stort socialt engagemang. De ser varje människas behov och ger dem arbetsuppgifter utifrån deras förmåga. Det är kanske där samhället ska satsa sina sex miljarder kronor.
En översyn av Samhalls verksamhet bör göras med betoning på vad som rättfärdigar Samhalls existens: Att ge människor som står längst från arbetsmarknaden ett arbete där de kan utvecklas utifrån sina individuella förutsättningar.
Pensionerad arbetsförmedlare