Samarbete för värme och kommunikation vid kris

Alla har ett ansvar att ta hand om sig själva och sina närmaste, men är förberedelserna tillräckliga?

Hur vi ska klara exempelvis kommunikationerna vid en kris är en fråga skribenten ställer.

Hur vi ska klara exempelvis kommunikationerna vid en kris är en fråga skribenten ställer.

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2022-03-21 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På MSB:s hemsida kan vi läsa; ”Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du själv ha en hemberedskap och kunna ordna med vatten, mat och värme. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter vid en kris. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.”

Vi har var och en ett ansvar att ta hand om oss själva och våra närmaste, men har vi verkligen gjort förberedelser nog, för att klara av värmen där vi bor och hur klarar vi kommunikationen om mobilmasterna bara har reservkraft för 1–4 timmar?

Om vi antar att cirkulationspumparna i fjärrvärmenätet, vid ett strömavbrott kan fortsätta att arbeta genom reservkraftdrift, så behöver vi tillföra en lösning för fjärrvärmecentralen i alla de villor och i alla de hus med lägenheter som har fjärrvärme.

Ur kandidatexamensarbetet; ”Fjärrvärme eller värmepump i ett villahus” kan vi hämta uppgifter om fjärrvärmecentralens elbehov i en villa med fjärrvärme. Med ett medeleffektbehov på 40 W till reglercentralen och 10 W till cirkulationspumpen så behövs cirka 50 W i enfas eleffekt att driva en fjärrvärmecentral i en villa med fjärrvärme.

Ett fulladdat 60 Ah bilbatteri innehåller ca 720 Wh. Med ett effektuttag på 50 W så kan bilbatteri driva en fjärrvärmecentral i cirka 14 timmar och enbart cirkulationspumpen i tre dygn. Kan det vara så att batterier från en battericellstillverkare är lämpligare för ändamålet?

När reservkraften i mobilmasterna har tagit slut så skulle kommunikation på bredbandsnätet (fiber) kunna vara en bra ersättare. Om vi antar att Skellefteås bredbandsnät (fiber) kan drivas med batteriuppbackade UPS och elverk, vid ett strömavbrott, så behöver vi en lösning i våra bostäder för drift av bland annat fiberkonverter etcetera. Jag bedömer att jag i mitt hus klarar mig med mellan 5–15 W för att kunna använda fibernätet för kommunikation om mobilnätet inte fungerar.

Det finns många obesvarade frågor, jag är optimistisk att mycket går att lösa. Men för att komma dit måste vi få igång ett samarbete för att undersöka möjligheterna. Jag föreslår att vi undersöker om man kan utveckla ett sådant samarbete inom Skellefteå kommun, mellan de som är berörda, gällande att klara värmen och kommunikation vid en allvarlig samhällsstörning.

Finns det ett intresse?

Martin Lundmark