Så får vi få fler att vilja jobba inom hemtjänsten

Hur ska vi få jobbet mera attraktivt? Hur ska vi arbeta för att hålla i längden? Det är ganska simpelt men kräver engagemang, pengar och tid innan vi löst problemen. Just nu släcks små eldar men ingen hejdar eldarna från att starta.

Insändarskribenten har flera förslag på hur man gör hemtjänstjobbet mer attraktivt.

Insändarskribenten har flera förslag på hur man gör hemtjänstjobbet mer attraktivt.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2022-09-05 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Okej, nu ska jag berätta hur vi ska göra.

1.Höj lönen för undersköterskor. Det ska löna sig med utbildning. Det ska vara ett stort glapp mellan outbildade och utbildade. 6 000 kr mer efter undersköterskeutbildning. Inte som nu, 1 500–2 000 kr mer. Vi ska känna yrkesstolthet när vi presenterar oss med titel. 

2. Vi måste få mer tid per insats. Att göra mat, ge medicin, insulin och ta ut soporna hinner vi på 20 minuter. Men vi hinner inte sopa framför köksbänken, diska undan, rulla köttbullar eller, det viktigaste för många, sitta ned och prata, lyssna och främja psykisk hälsa. Om om, gud förbjude, Elsa behöver gå på toaletten, då blir vi sena. Vilken kvalitet är det? Och hur ska vi kunna ge våra brukare mer tid och meningsfullhet? Jo, genom att anställa fler. Det blir dyrt initialt men vinst kommer i form av bättre arbetsvillkor, bättre mående för både personal och brukare och mindre kostsamma stressrelaterade sjukskrivningar. Vi undersköterskor kan göra fel, men med mer tid och mindre stress så kommer avvikelserapporterna bli färre. Ett plus ett blir två. 

3. Fortsätt ta in "alla" som vill prova på att jobba med människor. Sätt en provperiod på en månad eller tre. Funkerar samarbetet mellan personen och brukarna? Fungerar det med dokumentation? Var jobbet något som klarades av eller inte? Finns vilja, lusten och intresset?Utvärdera och ha kommunikation med arbetsledaren under tiden. Alla passar faktiskt inte att jobba med människor. 

4. Låt undersköterskor göra det vi har utbildat oss att göra. Såromläggningar, insulin, sondmatning, katertervård samt det viktiga men tyvärr idag ickeprioriterade samtalen som lindrar ångest, minskar vidbehovsmediciner och främjar god hälsa. Även samtal med anhöriga och upprättande av vårdplanering. Utan utbildning finns inköp, städning, adl, lättare sjukgymnastik, matlagning, tvätt, vardagssamtal samt ge medicin. Trivs man och vill ha nya arbetsuppgifter, ökad status och höjd lön så kan man utbilda sig till undersköterska.

5. Låt högstadieelever få göra praktik med oss. Vi har ett roligt, viktigt och stimulerande arbete. Vi är länken som gör det omöjliga möjligt. Vi både ger och får tillbaka. Låt eleverna få se att vi inte bara "torkar skit" som många fördomsfullt tror. Låt oss få visa vilket viktigt, svårt, stimulerande och fantastiskt arbete det är att vara undersköterska. Och med utbildning vill vi kunna utlova en värdig lön också. Och status. Som det är nu är det lite svårt att locka. "Stressigt och pissig lön, med eller utan utbildning men alla behövs". 

Höjd lön, fler personal, mindre arbetsbörda. Det låter lyxigt men om jag omformulerar samma mening? 

"En värdig lön med tanke på utbildning och arbetsuppgifter, tillräckligt många i personalen för att alla brukare ska få det stöd de behöver och för att personalen ska kunna utföra sina uppgifter på ett säkert och tillfredsställande sätt för både sig själva och brukaren. Det skall finnas tid för återhämtning i form av schemalagda raster då lunch/middag kan förtäras, kaffe kan avnjutas och toalettbesök hinns med.” 

Simple as that