Rysslands kriminella handlingar förminskas

Signaturen Liberte menar att USA- och Natohat förminskar Rysslands brott i exempelvis Ukraina. Här en bild från Kharkiv.

Signaturen Liberte menar att USA- och Natohat förminskar Rysslands brott i exempelvis Ukraina. Här en bild från Kharkiv.

Foto: Felipe Dana

Insändare2022-03-28 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns personer som genom insändare och i kommentarer inte kan kritisera Ryssland utan att lägga en stor del av skulden på USA. En ganska vanlig åsikt är att USA vill styra världsordningen, inte olikt den propaganda som nazisterna förde mot judarna, och som ännu lever kvar i vissa högerkretsar. Paradoxalt nog främst personer på vänsterkanten som har ”förståelse” för Rysslands agerande genom att hävda att de känner sig hotade av USA och Nato. 

När Ryssland framställs som ett hot avfärdas det som Rysslandfobi och/eller ett beställningsverk av militärindustrin och när svensk upprustning diskuteras kallar man det för galenskap och liknande. Spelar ingen roll att Ryssland ända sedan Putin tillträdde har fört en aggressiv utrikespolitik, genomfört massakrer i både Tjetjenien och Syrien, ockuperat delar av Georgien, Krim och östra Ukraina. 

Man struntar fullständigt i träffade avtal, man begår folkmord i Ukraina och försöker demoralisera befolkningen genom att rikta in sig mot civila mål. Att det finns det personer som inte kan ta avstånd från detta utan att samtidigt förklara att det i grunden är USA som tvingat Ryssland till sitt handlande är minst sagt upprörande, ett hån mot den Ukrainska befolkningen och det lidande de måste utstå. Det värsta med USA-hatarnas åsikter är inte att de är osanna, utan att de förminskar Rysslands kriminella handlingar i allmänhet och kriget mot Ukraina i synnerhet.

Liberte