Ryssland fruktar demokratin – inte Natos militär

Påståendet att Ryssland skulle känna sig militärt hotat av USA/Nato är rent absurt.

Det är inte Nato/USA:s krigsmakt Putin fruktar, utan demokratin, skriver signaturen Sanningssägaren.

Det är inte Nato/USA:s krigsmakt Putin fruktar, utan demokratin, skriver signaturen Sanningssägaren.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2022-02-20 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla vet att ett krig mellan Ryssland och USA skulle sluta i en katastrof där risken att vi alla skulle utplånas är stor. Ryssland spelar cyniskt på att de vet att USA aldrig kommer att riskera detta och därför tar man sig vilka friheter som helst. Det enda USA kan göra är att försöka skydda sina allierade mot ryskt herravälde, det gör man genom att stötta ekonomiskt och med militär utrustning till länder som önskar/begär detta. Dock inte alls i den omfattning som till exempel Ukraina skulle behöva för att de ska kunna försvara sig. Det stora hotet som Putin ser är att demokratin från länder som Ukraina ska sprida sig till Ryssland.

När det gäller kärnvapenförbudet så motsätter sig USA detta, eftersom det knappast kan kontrolleras.  Länder skulle säkert producera i smyg, som Nordkorea har gjort och Iran försöker göra, 

Och vem kan lita på Ryssland? De säger att de inte kommer att invadera Ukraina men laddar upp med över 130000 man runt gränsen och drar sig inte ens för att utnyttja ett grannlands territorium. När denna insändare publiceras kan Ukraina redan vara invaderat. Tidigare fanns det ett nedrustningsavtal, bland annat inom kärnvapenområdet, men det bröt Ryssland och har nu uppdaterat sin kärnvapenarsenal. Det finns också ett icke-spridnings-avtal som brutits. Bland annat har Pakistan sålt sin kärnvapenkunskap till Nordkorea, troligen även till Iran. 

Man kan kritisera USA för mycket, men samtidigt har vi nog mer att tacka landet för. Utan deras lojalitet att försvara sina allierade, bland annat genom Nato, skulle vi leva i en mycket osäkrare tillvaro. Låt vara att det kanske inte bara är av omtanke om sina allierade utan även för sin egen säkerhet.  EU i all ära, men de är för svaga och splittrade för att försvara länder som Ukraina, så i slutändan blir det alltid USA man måste förlita sig på, i alla fall så länge de inte har en galning som Trump till president. Ändå skulle jag föredra honom alla gånger framför Putin. Att kalla sig fredsvän och inte ta avstånd från Rysslands agerande utan tycker att man ska visa förstående för deras handlande är rent hyckleri.

Sanningssägaren