Rysk kryptovaluta kan rubba världsekonomin

Skribenten skriver om ryska planer på en kryptovaluta och vad det kan innebära.

Skribenten skriver om ryska planer på en kryptovaluta och vad det kan innebära.

Foto: Stian Lysberg Solum

Insändare2023-01-25 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Iran och Ryssland ska ge ut ett nytt stablecoin (kryptovaluta) med stöd av guld. Enligt Vedomosti, en rysk nyhetsbyrå, har Irans centralbank börjat samarbeta med den ryska regeringen för att lansera en ny kryptovaluta som backas upp av guld, som kommer att kallas "tecknet för den Persiska viken".

Den nämnda token kommer att ges ut som ett stabilt mynt med stöd av guld, citerar Alexander Brazhnikov, verkställande direktör för RACIB, det vill säga. Ryska föreningen för kryptoindustri och blockchain. Brazhnikov uppger vidare att det ovan nämnda myntet skulle hjälpa mot volatilitet och noterar att det skulle vara användbart i Astrakhan, som är en frihandelszon där Ryssland började acceptera iranska varor.

Det måste noteras att landet samarbetar med flera vänliga länder för att ge ut en ny kryptovaluta som backas upp av guld i ett försök att avskaffa transaktioner i fiat-valutor som amerikanska dollar och euro, konstaterar Rysslands vice finansminister Alexey Moiseyev. Han tillade vidare, "Vi erbjuder ömsesidigt acceptabla tokeniserade instrument som kommer att användas på dessa plattformar, som i huvudsak är clearingplattformar som vi för närvarande utvecklar med dessa länder. Stablecoins kan kopplas till något allmänt erkänt instrument, som guld, vars värde är tydligt och observerbart för alla deltagare.”

Intressant nog stöder den ryska centralbanken inte användningen av kryptovalutor som Bitcoin som betalningsmetod hemma. Det tillåter dock samma sak för internationell handel.Iran har också förbjudit sina invånare att använda kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum, etcetera., och stablecoins som Tether (USDT) för betalningar, samtidigt som de har arbetat aktivt för att anta krypto som ett verktyg för utrikeshandel.

Experter som Nikhil Kamath, medgrundare av Zerodha, menar att om trenden tar fart kan detta en dag förändra den globala ekonomiska ordningen.