Rör inte kollektivtrafiken om ni vill folkets bästa

Oppositionen i Skellefteå kommun förnekar sig inte gällande den eviga käpphästen; att konkurrensutsätta allt de kommer åt.

Skribenten gillar inte tanken på att konkurrensutsätta kollektivtrafiken i Skellefteå.

Skribenten gillar inte tanken på att konkurrensutsätta kollektivtrafiken i Skellefteå.

Foto: Malin Christoffersson

Insändare2023-02-03 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Det finns inga gränser hur mycket billigare och bättre allt det ska bli. En miniatyr av moderpartiernas vallöften. Denna gång handlar det om kollektivtrafiken. 

Snälla, rör inte på en välfungerande verksamhet bara på grund av några ideologiska poäng. Ingen, inte ens företagarna, tjänar på det. Vi alla som har haft något att göra med färdtjänsten under de senaste 5-6 åren har sett hur det går när man slår sönder en klockrent serviceverksamhet genom att konkurrensutsätta den. Resultatet är dagens kaos; inte bara för de som anlitar färdtjänsten, utan också för de vanliga taxikunderna, till och med för själva företaget som sköter servicen. Det finns varken tid eller resurser som räcker till att serva den växande befolkningen, som man samtidigt kalkylerar med billigast möjliga anbud vid upphandling.

Politikerna pratar om trygghet, hållbarhet, tillgänglighet. Fina tankar, vackra ord. Men vi som nyttjar kollektivtrafiken ser att de redan finns som en grundbult i verksamheten. Det finns naturligtvis utrymme för förbättringar inom de befintliga ramarna. Men var snäll och låt bli att experimentera med lokaltrafiken om ni verkligen vill ha Skelleftebornas bästa. 

Jag antar att inte många av er politiker tar bussen dagligdags. Fråga oss som gör det. Laga inte den som inte är sönder. Hör med Umeborna hur pålitlig och trygg de tycker att deras "konkurrensutsatta" lokaltrafik är.