Risk för lättvindiga bygglov på distans?

Insändare 10 februari 2022 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste att Skellefteå kommun anställt bygglovshandläggare i Umeå och Piteå. Förstår det är en åtgärd som måste göras om det är svårt få tag i folk i dessa tider. Vad jag inte förstår är varför kommunen inte har större ansvar inför bygglovsmedgivande. Tydligen ska handläggarna göra sin bedömning endast efter ritningar och inte fysiska besök. De ska tydligen vara vana arbeta digitalt men kan det räcka för att ge en rätt bedömning?

Känns som att beslut kan komma att tas lite väl lättvindigt. Det finns ju mycket att ta hänsyn till såsom omkringliggande miljö och närliggande byggnader. Man kan omöjligt få den rätta uppfattningen om en plats från enbart en ritning.

Bygglov är viktiga beslut och ska inte slarvas med bara för att eventuellt spara pengar. Känns oansvarigt av vår kommun.

Förstör inte vår stad eller ytterområden med byggbeslut baserade på beslutsunderlag som kan vara dåligt underbyggda.

Bekymrad stadsbo
 

Svar direkt

Hej.

Ja, bygglov är viktiga beslut och ska inte slarvas med. Därför anställer jag de bästa handläggarna, oavsett var de bor. Många bygglov, som ex inglasningar och tillbyggnader men även större frågor, kan idag med rätt underlag (kartor, ritningar, materialprover, 3D-modeller, flygfoton, fotografier, gatubilder, med mera.) avgöras utan platsbesök. Och det är ju tur, eftersom vi tar höjd för uppemot 100 bygglov i veckan nu till våren. De mest komplexa ärendena kräver såklart platsbesök, vilket är fullt hanterbart då alla mina medarbetare arbetar en dag i veckan lokalt på kontoret.

Enar Nordvik, verksamhetschef bygglov, Skellefteå kommun


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa