Respektera parkeringstillstånden för rörelsehindrade

I dessa Coronatider då vi inte kan träffa vänner, nära och kära samt inte delta i olika aktiviteter inser vi alla hur otroligt mycket vi saknar detta.

Parkering.

Parkering.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-05-08 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För gruppen rörelsehindrade, som fortfarande kan köra bil, har dessa upplever varit verklighet i många år. 

Har man svårt att gå längre sträckor kan man få ett kommunalt parkeringstillstånd. Man får då parkera på kommunal mark, men också på vissa andra platser – det vill säga undantag från lokala trafikföreskrifter och på parkeringsplatser för rörelsehindrade.

I Bostadsrättsföreningar räknas marken som privat och där måste styrelsen eller årsstämman besluta om parkering ska vara tillåten. I vissa bostadsrättsföreningar respekterar man som regel dessa parkeringstillstånd. En eloge till Riksbyggen Skellefteåhus nr 15 och bostadsbolaget Hemstaden som gått i täten och tillåter att handikappade med parkeringstillstånd får parkera på området Skiftesgatan i max tre timmar.

Ett sådant beslut borde alla bostadsträttsföreningar ta så att denna grupp, efter coronakrisen, också får samma mänskliga rättigheter som alla vi andra har. En uppmaning till bostadsbolagen i Skellefteå är att se till att alla bostadsträttsföreningar respekterar de parkeringstillstånd kommunen utfärdar.

Barbro Sundström, Skellefteå