Religion och sionism inte samma sak

Insändarskribenten beskriver skillnaderna mellan sionism och judisk religion.
Insändarskribenten beskriver skillnaderna mellan sionism och judisk religion.

Insändare 11 november 2023 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt judisk religion så har gud förbjudit judarna att skaffa sig ett eget land efter det att templet i Betlehem raserades – Salomons tempel. De skulle få ett eget land i samband med återkomsten av Messias. Det är mer än två tusen år sedan och gäller fortfarande för troende ortodoxa judar. Till dess skulle de missionera över hela världen. 

De troende judarna är i opposition mot Israel som stat och gör till exempel inte någon värnplikt. De önskar en återgång till läget när judar, palestinier och kristna levde sida vid sida. De hävdar att Gud förbjudit judarna att försöka skapa ett eget land.

De första sionisterna, i på 1890 talet, hade planer att skapa ett hemland på flera andra ställen som Uganda eller södra Latinamerika (Patagonien). De hade inga religiösa grunder utan var egentligen antireligiösa, men hade nationalistiska strävanden. Början på deras blomstringstid var 1920 och -30 talet parallellt med nazismen i Tyskland. Sionisterna odlade myter om en historisk ärofull bakgrund och att de representerad en överlägsen ras likt de tyska nazisternas myter om ariska rötter och överlägsen ras. De insåg senare att möjligheterna för att få finansiellt stöd, från det internationella samfundet, krävdes det att de hade en koppling till Palestina. Att Gud hade lovat dem ett land föll det kristna samfundet i smaken. Särskilt efter nazisternas Holocaust.

De judiska ortodoxa samfunden är motståndare till sionismen och de stöder inte den israeliska statens konfiskering av palestiniers mark – det är stöld. De anser att staten Israel har ingen legitimitet, de ser dem som en fascistisk stat som anser sig vara överlägsen människorna i de omgivande staterna. Sionisterna ser det som fullt legitimt att attackera civila palestinier – det är knappt människor enligt israeliska militärer.

I Ukraina har 17 månaders krig, som svenska massmedia kallar ”fullskaligt”, lett till förluster på båda sidorna på ca 10 000 civila totalt, enligt FN. Förlusterna av soldater har varit mer än 50 gånger större. På Gazaremsan har på knappt samma antal dager lika många civila dödats. Gaza-remsan är i praktiken ett koncentrationsläger, med ingen plats att fly till, där sionisterna planerar och börjat genomföra en etnisk rensning.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa