Rejält irriterad elev: Skolsköterskan är frånvarande

Skribenten menar att skolsköterskorna borde öka sin närvaro på skolorna.

Skribenten menar att skolsköterskorna borde öka sin närvaro på skolorna.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Insändare2021-09-25 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker att när man söker upp skolsköterskan finns hen många gånger inte på plats. Detta är ett stort problem då lärarna inte ens får ge ut smärtstillande till elever som har ont. 

Skolsköterskan måste ju finnas på plats hela skoldagarna då eleverna inte bara har ont i huvudet eller mår dåligt på exempelvis onsdagarna, man kan ha ont i huvudet på torsdagar också. Eller har jag fel?

Rejält irriterad elev

Svar direkt

Jag förstår att det kan vara frustrerande när man söker skolsköterskan och den inte finns på plats. Som du skriver kan till exempel huvudvärk uppstå vilken dag som helst. Vet man med sig att man ibland får huvudvärk är det helt okej att man i samråd med lärare (beroende på ålder) har med sig huvudvärkstablett.

Elevhälsan, som skolsköterskan är en del av, ska enligt skollagen främst arbeta hälsofrämjande och förbyggande och liksom alla andra i skolan bidra till elevernas lärande och måluppfyllelse. En av många uppgifter som skolsköterskorna har är att stärka elevers kunskap om egenvård, det vill säga vad man själv kan göra för att ta hand om sin kropp. Det kan handla om hur sömn, kost och motion kan förebygga till exempel huvudvärk.

Om skolsköterska finns på plats och inte är upptagen med främjande och förebyggande uppgifter kan den hjälpa till med enklare sjukvårdsinsatser, som att lägga om ett sår eller att lämna ut en huvudvärkstablett. Men det är inte skolsköterskans primära uppgift. Boka gärna en tid med skolsköterskan på din skola för att få hjälpa kring just dina funderingar och hur du på bästa sätt kan få hjälp att förebygga huvudvärk.

Lisa Högdahl, barn- och elevhälsochef, Skellefteå kommun