”Regionerna är en födkrok för proffspolitiker”

I en debattartikel den 27 augusti i Norran framhåller Anders Knape, ordf i Sveriges Kommuner och Regioner, Carola Gunnarsson, förste vice ordförande, och Anders Henriksson, andre vice ordförande, med emfas att ett förstatligande av den svenska sjukvården inte är rätt väg att gå.

Skribenten vill att staten ska bli huvudman för sjukvården.

Skribenten vill att staten ska bli huvudman för sjukvården.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-09-06 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De menar att närhetsprincipen är nyckeln till att utveckla svensk sjukvård och framhåller samtidigt att det kräver ökad samverkan mellan regioner och stat, men utesluter ett förstatligande. Samtidigt tillmäter de att staten har en viktig roll genom ett övergripande ansvar för lagstiftning och tillsyn, men att utforma vård och omsorg efter lokala och regionala behov klarar den inte. Framtidens vård är lokal, för att medborgarnas vardag och behov är lokala och regionala, hävdar de.

Men hallå! Att avlägsna och operera bort exempelvis blindtarmsbihanget sker väl på samma sätt i Lund och Örebro som i Umeå? Vari ligger det lokala eller regionala i detta?

Sedan 2005 är det många som förordat landstingens/regionernas avskaffande. Inget har hänt förutom sjukvårdens kollaps. Milslånga vittnesmål av sjukvårdspersonalen under 2000-talet, från norr till söder, om brist på vårdplatser, patienter som dör i väntan på operation samt personal som flyr yrket är bara toppen av isberget.

Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Den ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Jag vill bestämt hävda att styrningen av 21 regioner med dess negativa konsekvenser gör att hälso- och sjukvårdslagen dagligen sätts ur spel då varje region har sin egen agenda med skiftande majoriteter.

De tre debattörerna kräver också att staten ska ge regionerna besked om generella statsbidrag, inte minst inför 2021. Det ropas hela tiden efter mera bidrag. År 2019 fick Region Västerbotten ett riktat statsbidrag på cirka 60 miljoner kronor för att användas till utveckling av nära vård. Vi är många som efterlyst var någonstans dessa extramedel har gått. I Region Skåne lider hybriden SUS, det vill säga sammanslagningen av sjukhusen i Malmö och Lund, ständigt av ekonomiska förluster som påverkar all annan sjukvård i Skåne negativt.

Att regionerna är en födkrok för proffspolitiker och entouraget runt dessa, totalt 44 000 administratörer, gör en beklämd. Lägg ner regionerna och låt sjukvården få den huvudman den förtjänar!

Olof Lindström, Skellefteå