Regionens vaccinationsplan – vi fick inget tydligt svar

Regionen verkar inte ha en skarp vaccineringsplan, anser skribenten.
Regionen verkar inte ha en skarp vaccineringsplan, anser skribenten.

Tack Ronny Lestander, vaccinationssamordnare Region Västerbotten, för ditt svar på min insändare i Norran den 18 januari. Du får ursäkta, men jag tycker inte att ditt svar är tydligt gällande regionens vaccinationsplan.

Insändare 27 januari 2021 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Du nämner; gensvar från personer med rätt kompetens samt förslag och erbjudanden om alternativa lokaler som kan användas om det behövs. Vi kanske har olika värderingar om vad en skarp plan är. Jag anser att Folkhälsomyndighetens rekommendation inte innebär att man nödvändigtvis måste hålla på med vaccinationsprogrammet ända fram till sommaren. Jag tycker att regionen på eget bevåg ska speeda upp vaccinationsprogrammet, maximalt.

Vi har levt restriktivt länge nu. Personal på sjukhus går på knäna. Belastningen på den kommunala omsorgen är förmodligen större än den nånsin varit. Vi andra som är förskonade från dessa utsatta yrken tycker nog ändå att vi lidit tillräckligt nu och behöver så fort som möjligt få komma tillbaka till ett någorlunda normalt liv. Jag, och förmodligen många med mig, anser alltså att det ska genomföras så fort det bara är möjligt. 

Detta ställer krav på en skarp plan som minst ska kunna svara på följande:

· Är erforderliga register samordnade? 

· Finns kallelser på personnivå och prioriteringsgrupp förberedda?

· Finns personal och lokaler tillgängliga för det enorma tryck som kommer att uppstå?

· Vilken är den kortast möjliga genomförandetiden baserat på en kallelse till vaccination, som man kan nyttja eller frivilligt avstå?

Måhända lite kantigt formulerat, men säkert tydligt, varför jag med spänd förväntan ser fram emot en replik.

Fundersam (fortfarande)

Svar direkt

Vi har kartlagt kapaciteten i vårdvalet samt samlat in uppgifter och förberett anställning av extrapersonal som är beredda att jobba så snart vi har tillgång till tillräcklig mängd vaccin. Verksamheterna har uppgett att med hjälp av denna extrapersonal så kommer man att klara uppgiften.

De regiondrivna hälsocentralerna i Umeå och Skellefteå har gått ihop och förbereder för centrala vaccinationsmottagningar i större lokaler på dessa orter. Kommunerna är med och hjälper till och också beredda att ta ett stort ansvar i vaccineringen. Trots detta så förbereder vi oss också för en eventuell upphandling av externa aktörer om det skulle behövas.

Vi har förberett information, kontaktvägar, bokningssystem, journalsystem, rapportsystem med mera. Vi har klara avtal för transport, leverans, kringutrustning med mera. Just nu har vi betydligt högre vaccinationskapacitet än tillgång till vaccin. Under förutsättning att vi får vaccin till regionen så kommer alla Västerbottningar över 18 år att vara erbjuden vaccinering innan den sista juni 2021.

Ronny Lestander, vaccinationssamordnare, Region Västerbotten

Ämnen du kan följa