Höja lönerna? Anställa fler? Att likvärdigt ersätta alla som arbetat med covidvården? Att säkra ledighet och semestrar för återhämtning? Nej, Region Västerbotten ämnar att prioritera projektet ”minskad närvarotid” med drygt 108 miljoner kronor (uppgift Aftonbladet). Att projektet handlar om minskad närvarotid för dem som utför vården är högst troligt, hur får man annars in detta projekt inom ramarna för vad dessa statliga 184 miljoner ska användas till?
Hur föreställer sig de styrande i Region Västerbotten att vårdpersonalen som har kämpat sig igenom ett år med covid-19 ska orka utan att få fler medarbetare och tid till återhämtning? Ett år med extremt hög arbetsbelastning. Ett år där semester inte varit en självklarhet att få ut och fortfarande detta året inte garanteras. Sjukvårdspersonalen på golvet som har sveriges sämsta, 2019, och näst sämsta, 2020, löner (uppgifter från Vårdförbundet).
Dessa människor som vårdat dina och mina nära och kära genom arbetspass som överskridit 40 timmar per vecka med råge och där lagstadgad veckovila åsidosatts på grund av pandemin. De får inte neka och inte strejka eftersom de har samhällsviktiga yrken. Människor som du och jag, men deras arbetsplatser har så låg bemanning att man dessutom måste ta extrapass när arbetskamraterna är sjuka. Ett år när vård dessutom ställts in som måste utföras så snart trycket från covid-19 minskar.
Garanterad semester och veckovila löser man genom att anställa fler. Vården är samhällsviktig. Det är dags att Region Västerbotten visar det i form av; löner som avspeglar samhällsvikten, bemanning som är tillräckligt hög för att säkerställa dygnsvila, veckovila och semester samt lika ersättning för alla vid covid-19. Dessutom ska de ha god förberedelse i form av beredskapslager med skyddsutrustning, provtagningsmateriel, mediciner och förbrukningsmateriel – oavsett om det är en ny pandemi, ett fartyg på tvärs i Suezkanalen eller krig så påverkar just-in-time-principen vården på ett direkt vårdosäkert vis.
Varför slösa viktig tid på prestige och projekt som slukar miljoner för att minska behov av närvaro? Varför leta alternativ till personal när fler anställda på golvet, vettiga löner och arbetsvillkor samt lagerhållning löser problemet nu? Det finns 184 miljoner kronor att starta med.
Vilde
Svar direkt
I debatten om ersättningar i pandemins spår har det talats om ett kostsamt projekt för politiker och direktörer, vilket är projektet som insändarskribenten refererar till. Det finns en oro att pengarna inte används som tänkt. Det är en olycklig missuppfattning eftersom projektgruppen kom till just för att jobba effektivt med uppskjuten vård och covid-19-vård. I tilläggsbudgeten som antogs av regionfullmäktige lägger vi i år 108 miljoner kronor extra för den uppskjutna vården och corona. Vi har en plan och jobbar systematiskt med att möta vårdbehovet för att säkerställa den vård som alla har rätt till.
Sett till löner ur ett femårsperspektiv ligger sjuksköterskelöner snäppet över Norrlandsregionerna. Löneutvecklingen för specialistsjuksköterskor har varit 17 procent och för grundutbildade sjuksköterskor 18 procent, vilket innebär en löneutveckling rankad tredje respektive femte bäst nationellt. Men fjolårets sjuksköterskelöner var låga i Västerbotten. Vi satsade inte extra 2020 – men vi gör det i år. Det betyder att lönerna höjs – inte tillfälligt utan permanent. Av de ovan nämnda 108 miljonerna lägger vi nämligen 18 miljoner extra i lönepotten.
I debatten har det också talats om färre tjänster, vilket insändarskribenten nämner. Det är inte helt sant. Vi jobbar sedan en tid med en omställningsplan med målet att ha rätt person på rätt plats utifrån patientens behov. Det kan betyda färre tjänster, men ambitionen är att slippa då vi är väl medvetna om personalens situation.
Pandemin har varit en stor utmaning för hela samhället, inte minst vården. Vi är stolta över att i Västerbotten ha kompetent personal som trots utmaningen har levererat vård av högsta kvalitet. Givetvis ska de också få uppskattning genom goda löner och en styrning som säkerställer en effektiv och fungerande organisation.
Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande
LiseLotte Olsson (V), regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet
Emma Lindqvist (MP), regionråd med ansvar för miljö, klimat och hållbarhet