Regionen gör skillnad mellan lärare och lärare

Skribenten menar att Region Västerbotten prioriterar bort lärare som har privata arbetsgivare.

Skribenten menar att Region Västerbotten prioriterar bort lärare som har privata arbetsgivare.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2020-12-01 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är lärare på en fristående liten byskola och vi prioriteras bort när testen för covid-19 tar slut på vår hälsocentral här i Burträsk – varför? 

Vid flertalet tillfällen, från i våras och fram till nu, har jag blivit bortprioriterad på min hälsocentral på grund av de riktlinjer som säger att kommunens anställda lärare går före oss andra. Trots att jag alltså tillhör en samhällsviktig verksamhet, precis likt dem som har valt kommunen som sin arbetsgivare, så prioriteras jag bort när proven tar slut för allmänheten. Detta innebär i praktiken att jag ska åka åtta mil för att få ett test och förhoppningsvis kunna återgå i tjänst så snabbt som möjligt. 

Just i mitt fall är jag lycklig över att tillhöra en skola som är så pass liten att vi klarar oss in i det längsta. Men vem på regionen vill förklara för eleverna och deras vårdnadshavare att de får slås ihop med andra klasser under pandemin – och ha obehöriga som vikarier under en längre tid för att deras lärare inte kan återgå i tjänst lika snabbt som kommunens anställda lärare?

Vem har satt dessa riktlinjer och hur kan det komma sig att olika arbetsgivare inom samma samhällsviktiga verksamhet prioriteras olika? 

Katarina Larsson, Burträsk

Svar direkt

Alla med milda symtom på covid-19 ska kunna erbjudas egenprovtagning i Västerbotten, men om det råder brist på provtagningskit eller analyskapacitet så kommer vård- och omsorgspersonal att prioriteras. 

Region Västerbotten har ingen prioriteringsordning inom kategorin övriga samhällsviktiga verksamheter och det är ingen skillnad om verksamheten bedrivs av kommun eller är i privat regi. Det är beklagligt om något sådant missförstånd har uppstått. 

Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare, Region Västerbotten