Region Västerbotten – sluta att skicka mig vita kuvert

Snälla Region Västerbotten, ni har lärt er att sms-påminnelser fungerar bra för bokade tider. Nu är det dags att lära sig att mejl, säkra elektroniska brevlådor, Kivra eller varför inte er egen säkra brevfunktion på 1177 Vårdguiden, kan användas för kallelser, provsvar, remisser, fakturor med mera.

Skribenten vill att Region Västerbotten blir bättre på att använda digitala postlösningar.

Skribenten vill att Region Västerbotten blir bättre på att använda digitala postlösningar.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-10-08 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vet att det finns äldre som vill ha fysiska brev, men ge oss då en kryssruta på 1177.se där vi som vill ha all korrespondens elektroniskt får en möjlighet att aktivt välja det. Det skulle säkert reducera fysiskabrev med 80-90 procent. Sparade miljontals kronor som kunde gå till vård. Och massor med sparade träd.

Jag har under flera år försökt påverka dem som sitter i frontlinjen på enheterna, chefer på vårdcentraler och Folktandvården, och det enda svar jag får är det inte går – ”vi kan inte”. Varför går det inte, vem ska fatta beslutet så att det går? Kan alla andra myndigheter, så borde ni kunna med.

Miljökämpe och vitakuvertibrevlådanhatare

Svar direkt

Precis som du skriver är utskicken av fysiska brev både dyrt och dåligt för miljön. Därför driver Region Västerbotten ett arbete för att invånare ska ha möjlighet att få kallelser till sin digitala brevlåda. Det innebär att alla som har en digital brevlåda inom en snar framtid automatiskt får såväl kallelser som provsvar och andra viktiga meddelanden dit. I nästa steg ska även fakturor kunna skickas till digitala brevlådor. Den som inte vill ta emot brev från Region Västerbotten till sin digitala brevlåda kan avregistrera det i tjänsten.

Redan nu skickas kallelser från röntgen och mammografi till digitala brevlådor i de fall patienten har en sådan. Även e-faktura är sedan en tid tillgängligt för patienter och ansluts genom internetbank. Övergången till digitala brevlådor sker stegvis och när det driftsätts upphör utskicken av fysiska brev per automatik till den som har digital brevlåda. Regionen undersöker också möjligheten att skicka digitala kallelser till invånare via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Region Västerbotten ser digitala lösningar som en självklar del i framtidens goda och nära vård. Att boka sin tid för vaccination eller besök digitalt och videomöten med vårdpersonal är bara några av de lösningar vi erbjuder som minskar resandet och har positiv effekt på miljön. 

Sara Winqvist, verksamhetschef e-hälsa Västerbotten