Klimatpolitiska rådet lämnade nyligen sin rapport efter att ha granskat regeringens klimatpolitik under 2024. Precis som OECD nyss sagt blir betyget klart underkänt. SCB redovisar en ”unik ökning” av utsläppen t.o.m. Kvartal 3 2024. Med största sannolikhet kommer Sverige inte att klara EU:s krav på minskade utsläpp fram till 2030. På flera områden för man en politik som inte når upp till den klimatambition som EU fastslagit för att nå målen i Parisavtalet. Och då ska man veta att EU:s klimatpolitik inte heller räcker för att nå målet 1,5 eller väl under 2 graders uppvärmning.
Det är framförallt utsläppen från trafiken som ökar p.g.a. minskad reduktionsplikt och sänkt skatt på bensin och diesel. Vidare avverkas skog i hög takt vilket leder till att den svenska skogen inte klarar nivån av koldioxidupptag.
Klimatpolitiska rådet är en myndighet som riksdagen skapade 2018 med uppgiften att granska om regeringen följer den beslutade klimatlagen. Rådet består av experter och har tillgång till aktuell offentlig statistik över utsläppen. Det är beklämmande att se hur dagens regering nonchalerar myndighetens rapporter. Förra året kommenterade man kritiken som att rådet framförde ”åsikter” som regeringen inte delade. I år ville miljöministern inte ens delta på presskonferensen när rapporten presenterades. Man tycks inte heller bry sig om att man bryter mot klimatlagen. Mönstret är att Tidöregeringen spelar ner Klimatpolitiska rådet för att på så sätt minska dess legitimitet.
Ministern försvarar sig med att de inte fått mandat för kraftfullare klimatpolitik. Hon glömmer två saker. Politiker ska också driva opinion, inte minst för långsiktigt kloka beslut. Sedan visar opinionsmätningar att en klar majoritet lyssnar på forskningen och vill stärka klimatpolitiken.
Till råga på allt riskerar Sverige dryga miljardböter av EU om vi inte når upp till målen. Men värre ändå är att våra barn och barnbarn helt oskyldigt riskerar sin framtid.