Rankning ger oförtjänt negativ bild av kommuner i norr

Ofta beskrivs det vara ett problem att Skellefteå får låg placering i den årliga kommun rankningen som näringslivet gör. Men har denna ens någon betydelse som den görs?

Signaturen Politiskt obunden senior menar att näringslivets företagsrankning missgynnar vissa Norrlandskommuner, exempelvis Skellefteå.

Signaturen Politiskt obunden senior menar att näringslivets företagsrankning missgynnar vissa Norrlandskommuner, exempelvis Skellefteå.

Foto: Gerth Hedberg

Insändare2024-03-21 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För nu är det inte bara Skellefteå som rankas lågt av Norrlandskustens orter. Sundsvall, Ö-vik, Piteå, Luleå hamnar lika lågt. Det är alltså de kommuner med mest näringsliv, mest infrastruktur, utbildningar, bäst utbud av vård och samhällsservice, friskolor med mera som rankas lägst i Norrland medan de tynande kommunerna med litet näringsliv får bästa ranking.

Att resultaten inte speglar verklighet beror på att den är till 90 procent subjektivt uppbyggd.Det förefaller nu mest vara politisk färg på kommunstyret som avgör. För det enda gemensamma rikets topprankade Danderyd har med Västerbottens topprankade Bjurholm är just den blå färgen på det politiska styret.Så vilket syfte fyller denna mätning?

Att det är tufft bygga företag i tynande glesbygdskommuner inser alla och det kan ju vara sympatiskt att de företagarna är "byggde lojala" vilket särskilt hedrar företagarna i Norsjö och Malå som trots vänsterstyre ger positiva betyg till sina orter. Men som mätningen görs blir inte den verkliga situationen för små glesbygdskommuner synlig. Det är strukturella handikapp som måste vara statens sak att lösa. 

Samtidigt ger rankingen oförtjänt negativ bild mot de Norrlandskommuner som ju är livskraftiga näringslivskommuner. De utpekas som dåliga för investerare medan kommuner runt storstäderna som Danderyd, Täby, Solna och Nacka etcetera får hög rankning per automatik. Men hur mycket bättre är de att driva företag i än de efter Norrlandskusten? Visst, de har nära till marknader, men de har högre pris på el, arbetskraft, trängsel i expansion, höga tomtkostnader, dyrare försäkringar, osund bostadsmarknad med mera. Grön billig el är en allt större konkurrensfördel men som inte ens vägs in av betydelse till exempel. Den koloniala bilden av ett bidragsberoende oföretagsamt Norrland, som nu fått ny näring från Sydsverige, bör vi inte själva bidra till åtminstone.

Så även näringslivets organisationer bör inse att om denna ranking ska vara till nytta för näringsidkare och kommuner så måste den bygga på relevanta fakta.

Beträffande Skellefteå så ökar befolkningen kraftigt de år då den minskar i de flesta kommuner i landet. Vi har nu stort utbud av kultur, sport, handel, matställen, hotell, campingar och har livligt centrum samt stora besökstal. Så hur dålig kan den vara som näringslivsort?

Så se kommunen som folket och inte som motståndare. Själv har jag aldrig jobbat som kommunanställd men är ändå säker på att det är samma blandning av politiska sympatier som övrig befolkning.Så räck gärna ut en hand, men räck främst upp en hand för bygden och landsändan.