Rädda de smältande glaciärerna – kör elbil

Elbilen kan vara en räddning för de smältande glaciärerna, menar skribenten.

Elbilen kan vara en räddning för de smältande glaciärerna, menar skribenten.

Foto: NATACHA PISARENKO

Insändare2020-10-05 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag körs det alldeles för många bensindrivna bilar och det är väldigt dåligt. Jag tycker att vi ska börja tillverka fler eldrivna fordon för att få en bättre miljö. Alla diesel- och bensindriva fordon släpper ut alldeles för mycket avgaser och det påverkar klimatet väldigt negativt.

Bilarna som drivs av bensin eller diesel är en väldigt stor bov till varför medeltemperaturen stiger och att våra glaciärer smälter, djuren som lever där kommer inte att kunna överleva där i framtiden om det fortsätter så här. När glaciärerna smälter så stiger också havsnivån och då kommer människorna som bor nära vattnet att behöva flytta för att deras hem blir täckta av vatten.

Hur mycket pengar du sparar på att köra en eldriven bil beror på hur mycket elen och bensinen kosta. I dagens läge är elen förhållandevis billig och dessutom kommer du rätt långt på en laddning. Den största fördelen med eldrift är att du kör en bil som varken behöver bensin eller diesel. Om man kör elbil så gör man både miljön och sig själv en stor tjänst genom att minska på koldioxidutsläppen och samtidigt spara in pengarna man investerade i bilen. 

Jag förstår att vissa tycker det kan verka jobbigt att hela tiden behöva stanna och att ladda elbilen, för att den inte kan köras lika långt som en bensinbil. Men en bensinbil kostar betydligt mer att tanka och de flesta som kör bil kör inte så långa sträckor, då är det bra med en elbil för att en bensin- eller dieselbil mår inte bra av att köra korta sträckor. I dagens läge så är det bättre att köra en elbil. 

Alla som kör elbilar hjälper dem som bor nära glaciärerna och de djur som bor på glaciärerna så att de inte behöver flytta eller dö för att glaciärerna smälter.

El