Putin styr svensk försvarspolitik

Insändarskribenten anser att svensk försvarspolitik går Vladimir Putin till mötes.

Insändarskribenten anser att svensk försvarspolitik går Vladimir Putin till mötes.

Foto: Alexander Zemlianichenko

Insändare2022-03-24 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kriget i Ukraina aktualiserar ett svenskt ställningstagande till vår försvarspolitik. Den gamla neutralitetspolitiken får i dag anses förlegad. Vi har sedan många år insett att utan samarbete inom vårt försvar, så är vi chanslösa om till exempel Ryssland ”inte vill oss väl”. 

Nu i dessa dagar är frågan högaktuell och insikten bland svenska folket om att ett fullvärdigt medlemskap i Nato är det bästa skyddet för vårt land. Det problem som då dyker upp, det är att vår försvarsminister Peter Hultqvist låter väldigt lik Putin, när han proklamerar att stabiliteten i området äventyras om vi i Sverige blir Natomedlemmar.

För mig fanns hoppet att Magdalena Andersson, vår statsminister, på ett pragmatiskt sätt skulle styra upp vår försvarspolitik och därmed tala Peter Hultqvist till rätta och trycka på betydelsen av en samordning med Finland i strävan att bli Natomedlemmar. 

Men vad händer då? Jo, Magdalena Andersson börjar låta som Hultqvist och går därmed Putin till mötes. Det är väl känt att Putin anser att Finland och Sverige ingår i Rysslands intressesfär och utifrån det börjar vår regerings agerande låter alltmer som en underkastelse utifrån Putins vilja. 

Magdalena Andersson har i många frågor visat rådighet och handlingskraft, men försvarspolitik är uppenbarligen inte hennes starka område. Det har gjort att hon har börjat ”luta” sig mot Hultqvist, vilket har mynnat ut i ett klandervärt ställningstagande, som går Putin till mötes. Detta genom att deklarera att stabiliteten i vårt närområde är avhängigt i att vi inte är Natomedlemmar.

Som ni ser, i dag är det Putin som styr svensk försvarspolitik.

Sture Nilsson, Sjulsmark