Public service – vänstermedia blev högermedia

Public service tog upp frågor som framför allt lyfts av högerpartierna, menar insändarskribenten.

Public service tog upp frågor som framför allt lyfts av högerpartierna, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-05-10 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns ett talesätt som lyder: "Som man ropar i skogen får man svar". Det kan man applicera på medias hantering eller ickehantering av olika frågor. De frågor som lyfts fram av media får ofta ett genomslag i opinionsundersökningar om vad befolkningen tycker är de viktigaste frågorna. Därför har framför allt de stora medierna ett stort ansvar hur och hur ofta de lyfter fram olika samhällsfrågor. Ett ansvar som jag tycker de missbrukar grovt.

Under pandemins första halvår hamnade den frågan med rätta på topp i nyhetsrapporteringen, vilket också avspeglade sig i vad folk tyckte var den viktigaste frågan. De frågor som tidigare toppat rapporteringarna, gängkriminalitet och migration fick maka på sig tillfälligt. 

Tidningen Dagens ETC har gjort en undersökning av SVT:s Agenda och deras ämnesval de senaste 100 programmen (sträcker sig över två år). Mest belysta ämnen är:

1. Kriminalitet och säkerhetspolitik 34 inslag (14 om gängkriminalitet).

2. Migration/integration 30.

3. Sjukvård 24 (18 om pandemin).

4. Regeringsbildningen 23.

5. Pandemin 23 (nedstängningar och ekonomiskt stöd).

6. Klimat 21.

Medan viktiga frågor som arbetslöshet, skola och äldreomsorg – ofta betraktade som vänsterfrågor – kom längre ned på listan. Ämnena som belystes var framför allt frågor som lyfts fram av högerpartierna med Sverigedemokraterna i spetsen. Detta i public service som de sistnämnda partierna betraktar som "vänstermedia". Tänk på det nästa gång du hör detta påstående.

Sune Marklund, Skelleftehamn