Psykisk ohälsa bland unga personer ökar idag ständigt, antalet barn och unga mellan 15–17 år som behandlats för ångest och depression på BUP är fler nu än någonsin.
Jag tycker personligen att det är uppseendeväckande hur långa väntetider det är till Skellefteås psykiatri. Jag tillsammans med många andra börjar sakta men säkert ge upp om att man kommer att få hjälpen man faktiskt behöver, även när man väl tagit sig dit. Hur förväntar sig vården att vi unga med psykisk ohälsa ska klara oss utan månader eller år utan den samtalskontakt vi tidigare haft på BUP? För det är sådana väntetider som väntar en efter att BUP inte längre tar hand om oss då vi blivit myndiga.
Att söka hjälp för sina problem är nog svårt som det är, och när man då inte får den hjälpen och det stödet som behövs så är resultatet att många helt enkelt väljer att inte söka den hjälpen, trots att man är medveten om att den kan behövas.
Det ska inte behövas en tur till psykakuten för att kunna få den hjälpen som behövs, det ska inte behövas att ringa samtal efter samtal där man bönar och ber om hjälpen.
Jag anser att samhället har en skyldighet att ta hand om oss unga, inte bara tro att man kan sätta paus på de problemen man haft för att tiden hos psykiatrin inte finns där.
Vi är också värda vård
Svar direkt
Jag håller med dig.
I Västerbotten är vuxenpsykiatrin delad mellan hälsocentralerna och de psykiatriska klinikerna. Lättare till medelsvåra tillstånd bedöms och behandlas inom primärvården och medelsvåra till svåra inom psykiatrin. När man lämnar BUP för att komma över till vuxenvården så kan det därför ibland bli en hälsocentral som tar över och andra gånger en psykiatrisk klinik. Som du säkert sett och hört, bland annat här i Norran, har primärvården utmaningar som de kämpar med och som påverkar tiderna hos dem.
Flyttar vi blicken till psykiatrin så kan vi konstatera att psykisk ohälsa ökat de senaste åren och med det även antalet personer som söker hjälp. Nästan hälften av alla som behöver sjukskrivas i Sverige idag lider av psykisk ohälsa. Däremot har inte resurserna till psykiatrin hängt med i den ökningen. Efter att pandemiläget blev lugnare i Sverige har vi dessutom en situation som vi nog aldrig tidigare sett. Flödet av människor som söker psykiatrisk hjälp har varit konstant högt hela hösten. Vi prioriterar att snabbt möta upp nya ärenden, göra bedömningar och förstås ta hand om det akuta. Men precis som du kan vi konstatera att det är kö till en del av våra långsiktiga behandlingsalternativ.
Men åter till din huvudfråga. Samhället har ett ansvar att ta hand om de som lider av psykisk ohälsa. Du är också värd vård. Jag håller med dig i det och vill vara en del i att göra den psykiatriska vården bättre. Psykiatrin behöver prioriteras och få mer resurser!
Fredrik Renberg, verksamhetschef för psykiatriska kliniken i Skellefteå