Ett antal hyresgäster i Anderstorps sevicehus med lägenheter för människor med olika behov, har omtalat för mig att det sedan en längre tid tillbaka varit problem med ett damm eller ett något "pulverliknande" stoft. Dammet eller "pulvret" lägger sig på möbler, inredning, textilier och i badrummet. Denna olägenhet har varat i åratal sägs det. En teori är att problemen började efter det att Folktandvårdens lokaler byggdes om för många år sedan. Som jag minns det börjar det vara över 20 år sedan som de lokalerna renoverades.
Det är bland annat på våning 3 som problemen visar sig.
Teorin om orsakerna till dammet eller pulvret är att Folktandvården fick ett nytt fräscht ventilationssystem, men inte lägenheterna. Det sägs att i projektet fanns för lite pengar så byggherren lade ned planerna på ny ventilation för lägenhetsdelen. Nuvarande ägare verkar inte nämnvärt intresserad av en grundligare utredning av problemet då det möjligen inte går att påvisa i hela huset. Min yrkeskompetens när det gäller ventilation är noll. Men jag har sett på när ventilation monteras. Det hela går genom väggar och skarvarna ska vara täta, men allting åldras och en tanke är att material från innerväggarna lossnar med åren och tar sig in i ventilationen via små, små läckage.
Det här är ju någonting som måste åtgärdas därför att människor mår inte bra av detta. Den byggnad som till största delen innefattar Anderstorp centrums servicelägenheter är från slutet av 70-talet. Kanske dags för översyn? Här finns ju också en ekonomisk fråga för hyresgästerna som betalar vad jag skulle vilja kalla en sorts marknadshyra. Det finns olika bidrag att söka för bland annat pensionärer som bostadsbidrag och bostadstillägg men det är inget som ger en väldigt god boende-ekonomi. Det senaste budet som gick ut från Fastighetsägarna är att man planerar att yrka på 15 procents höjning i förhandlingarna inför nästa år. Ett högt krav med tanke på att det inte är helt säkert att alla fastighetsägare kommer att satsa på grundläggande funktioner som ett boende utan damm i inomhusluften.
Olov Wikström, Skellefteå