Ordet osund konkurrens används flitigt av Norran i samband med kommunens agerande gentemot det privata näringslivet. Jag har däremot aldrig sett redaktör Bengtsson ta upp frågan ur ett kommunalt, offentligt perspektiv när det till exempel gäller Internationella Engelska Skolans etablering i kommunen. I Norran är det tyst som i graven – inte ett ord eller en granskande artikel, vilket jag tycker är anmärkningsvärt.
Det privata näringslivet har satt i system att starta skolor, vilket är helt oreglerat i Sverige, för att göra sig stora vinster. Det är skolpengen och billiga lokaler som är den största vinsten. Enligt Skolvärlden har friskolor färre behöriga lärare och färre elever med särskilda behov. Dessa privata skolor kan sälja sina skolor vid vinst eller lägger ner dem vid förlust, vilket gör att kommunerna då får ta över. Jag pratar inte om föräldrakooperativ, utan stora skolkoncerner.
Varför upprörs jag då av detta? För mig är det upprörande att våra skattepengar försvinner i vinster utomlands, som i Internationella Engelska Skolans fall. De största friskolekoncernernas vinster motsvarar cirka 8 000 lärartjänster i den kommunala skolan i Sverige (Skolvärlden). Många kommunala skolor tvingas stänga, som man gjort i det moderatstyrda Solna för att slussa över elever till Internationella Engelska skolan.
Else-Marie Vikström, Burträsk