Priset för ett fritt Sverige är ofrihet

Skribenten menar att Sverige har avtalat bort sin suveränitet. På bilden: Försvarsminister Pål Jonsson (M).

Skribenten menar att Sverige har avtalat bort sin suveränitet. På bilden: Försvarsminister Pål Jonsson (M).

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2024-03-02 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Plötsligt så har vår försvarsminister, Pål Jonson (M), skrivit under att avtal med världens största krigsmakt, avtalat bort vår suveränitet, vårt rättssystem, skattesystem, tullar och migrationslagar, våra arbetsmarknadsregler och makten att bestämma över vårt territorium.

Nej det handlar inte om Nato, det handlar om det avtal som Tidöregeringen skrivit med USA exklusivt. Ett helt sanslöst långtgående avtal där Sverige lägger sig helt platt för den amerikanska militären och hela staben av fotfolk i det amerikanska krigsmaskineriet. Med en enda liten namnteckning har USA fått tillgång till en stor delen av de svenska förvarsanläggningarna och möjlighet att där bygga upp egna militära baser med egna lagar och egna regler.

Om någon fortfarande är orolig för EU:s makt över svenska intressen så är det bara en fis i rymden jämfört med den omdaning av Sverige och vårt försvar som nu kommer. Och då har vi inte ens skrivit under Nato-avtalet än.

Jag hoppas att allt hemlighetsmakeri som pågått bak svenska folkets rygg finns noga nedtecknat för framtida generationer att utkräva ansvar.