Politiker tar inte djurskyddet på allvar

Skribenten menar att politiker måste ta djurskyddet på allvar och sluta jämföra med andra länder.

Skribenten menar att politiker måste ta djurskyddet på allvar och sluta jämföra med andra länder.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Insändare2023-03-10 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har gått mer än en månad sedan jag skickade ett mejl till alla ledamöterna i Moderaterna som är det största partiet i regeringen. Mejlet handlade om att djurskyddet inte tas på allvar inom politiken, vilket förstärktes av att jag inte fick svar från någon utav dem. Men det är verkligen dags att alla börjar ta det här på allvar. 

Djur har känslor och kan känna både smärta, glädje och sorg precis som oss människor. Trots det utsätter vi djur för onaturliga och plågsamma liv där de inte har möjligheten att utföra sina naturliga beteenden. Det här leder till en stor tristess och depression hos djuren i fabrikerna, som bland annat syns genom fjäderplockning hos kycklingar och svansgnagning hos grisar. Det är dags att vi slutar behandla djuren i fabriker som maskiner och inser att de egentligen är precis som oss själva och våra husdjur. 

Det är sant att Sverige har ett av de bästa djurskydden, men det är helt irrelevant att jämföra sig med andra. Är det mindre fel av någon att slå sina barn bara för att grannen slår sina barn hårdare? Även om Sveriges djurskydd är bättre än i de flesta andra länder så är det ändå väldigt dåligt. På slakterier kan djuren göras medvetslösa genom kraftigt slag mot huvudet, el genom hjärnan eller inandning av gas. Sveriges så kallade djurskydd tillåter alltså djurplågeri och måste börjas tas på allvar. 

Många menar att det är en del av våran kultur att äta och använda djur och att vi därför inte kan sluta med det. Men bara för att något är en del av en kultur så är det inte moraliskt rätt. Till exempel är tvångsäktenskap och barnarbete en del av andra kulturer, men det tycker vi ju inte är moraliskt rätt. Att utnyttja och döda andra levande varelser är minst lika illa. 

Politiken måste verkligen inse att det här är ett av de allvarligaste samhällsproblemen nu och börja ta det här på allvar. Ursäkten att Sverige har världens bästa djurskydd är som jag förklarade helt irrelevant, och bara för att något är en del av kulturen betyder det inte att det är moraliskt rätt. Men framförallt måste vi börja bry oss för att djur har känslor precis som oss själva.