Politiker i socialnämnden och höga tjänstemän, lyssna

Sluta se på äldreomsorgen som ett gapande hål där ni kan stoppa in vem som helst, just nu allt annat än kompetent personal.

Skribenten menar att inte vem som helst kan jobba inom vården.

Skribenten menar att inte vem som helst kan jobba inom vården.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-09-07 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 En tom schemarad – ett namn – löst. Det är respektlöst, inte bara mot alla oss undersköterskor och utbildade vårdbiträden utan framför allt mot alla äldre som bor i Skellefteå kommuns vård och omsorgsboenden. Det måste ställas krav på personalen som anställs. Vem som helst kan inte jobba i vården. 

Med den personalpolitik ni för just nu, undrar jag om ni fullständigt missat uppdraget? Vi vårdar multisjuka äldre, många med kognitiv svikt. Ni kan omöjligt förstå vad detta innebär. För hur kan ni tro att outbildade, utan någon som helst vårderfarenhet ska kunna utföra det på ett professionellt sätt? Och hur kan ni tycka att det är okej att den erfarna, utbildade personalen ska täcka upp för detta? Och hur kan ni tycka att det här är rätt mot äldre i behov av vård och stöd? 

Jag kan rabbla i 100 år om olika scenarier som inte fungerar med svårt sjuka äldre och inkompetent personal, jag väljer att avstå. Men jag säger det här; om du bor på ett VOO-boende i ett ytterområde så har du ofta din närmaste sjuksköterska lika långt bort som antal kilometer till centrala stan. Detta ska då hanteras av personal som saknar både vårdutbildning, många gånger bristande svenska och nästan lika ofta bristande engagemang.

Av någon anledning flyr undersköterskor, ovärderlig kompetens, och ingen ungdom i hela världen tycks vilja jobba med vård och omsorg av äldre. Jag förstår, för jag lämnar snart in mina nycklar jag också.

Vi är många som länge har kunnat hålla uppe fasaden och släckt bränder. Vi har sprungit fortare, jobbat åt andra, dirigera andra, rättat till det andra ställt till med under våra arbetspass, men det brister nu. För få finns kvar, och vi är trötta. Det är nu anhöriga, med all rätt, gråter efter besök, är arga, upprörda och ledsna. Det är skrämmande att vi har sagt till så länge men inget gjorts åt saken. Det är katastrof nu.

Ingen teknisk lösning i världen kan ersätta varma vårdande händer. Så sluta upp med detta mantra. Ni har redan sänkt vårdsäkerheten till botten med införande av både Lifecare och Everon (dokumentation- och larmsystem).

Äldreomsorgen har fått alldeles för lite fokus i valdebatten. Vem ska jag rösta på för att komma till rätta med personalbristen inom vård och omsorg? Vem tänker prioritera den kvalitet, trygghet och professionalitet som äldre ska ha? Vem kan ge oss konkurrenskraftiga löner,  fler utbildade kollegor, färre och högre betalda helgpass, sänkt heltidsmått?
E.L, undersköterska