Politiker – det är dags att lösa bostadskrisen

Uppdrag Granskning handlade den 10 november om hur stora fastighetsbolag köper upp allmännyttans lägenheter för att sedan göra en ofta ytlig renovering och sedan höja hyrorna med väldigt många procent. Ända upp till 50 procent.

Marknaden klarar inte av att lösa bostadskrisen, anser skribenten.

Marknaden klarar inte av att lösa bostadskrisen, anser skribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-11-26 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Aftonbladet deltog i kritiken av situationen för allmännyttan den 12 november. Där beskrivs ännu en gång hur kommuner säljer lägenheter och privata värdar tar över med kraftiga hyreshöjningar som följd. Nya värdar kan också driva på hårt för att lägenheter ska ombildas till bostadsrätter. Ett sätt att tjäna kortsiktiga pengar och även slippa mycket ansvar.

Ibland blir det bostadshotell där tillfälliga hyresgäster med korta anställningskontrakt får bo och betala dryga hyror. Egentligen är det svårt att begripa hur svenska regeringar, även socialdemokratiska sådana, har kunnat tillåta att marknaden
släpps så här helt fri när det gäller en så viktig mänsklig rättighet som en bostad.
Det har från olika håll, kanske mest från tidningen ”Hem och hyra” rapporterats om dåliga hyresvärdar som låter hus förfalla men ändå höjer hyrorna.

En sedan länge oroande sak är att kommunerna säljer egendom för att finansiera nybyggen och renoveringar. Desperata försök att lösa en tydlig bostadskris. Aftonbladets ledarskribent Zina Al Dewany avrundade den 12 november med att konstatera att de som till sist har ansvaret för att lösa bostadskrisen är våra politiker.
Här vill jag säga: Lös bostadskrisen, därför att marknaden inte klarar av det.
Olov Wikström, Skellefteå