Även om ett lands rätt att försvara sig är obestridlig, är åtalet för den rätten inte immunt från granskning eller kritik. Och liksom ledare över hela västvärlden – börjar de nu brottas med oundvikliga frågor om vad som kommer efter chocken och terrorn av Hamas attack mot Israel.
I Gaza, liksom på andra håll, måste internationell rätt upprätthållas av alla. Detta inkluderar även humanitär rätt. Även krig har regler. Rättsstaten måste vara det som vi ska stå upp för.
På tisdagen, den 17 oktober 2023, sattes politikerna redan på prov av rapporter om att hundratals människor hade dött efter att en missil träffade ett sjukhus i Gaza. Medan palestinska tjänstemän skyllde på Israel, sa Israels försvarsstyrka att en raket avfyrad av Islamiska Jihad träffade sjukhuset. Utan att uttryckligen skylla på någon sida nu, måste väldssamfundet se till att en oberoende utredning utförs.
Den evakueringsorder som Israel utfärdade till palestinier i norra Gaza uppgick till en olaglig och tvingad överföring av en miljon människor. Det som hände och händer på Gazaremsan nu är en kollektiv bestraffning av civila palestinier. Det är en belägring utan vatten, ingen elektricitet och ingen mat där hela samhällen har förstörts. Man måste verkligen fråga sig om västmakternas regeringar och politiker som helt stödde Israel hade gjort det klart för sina israeliska motsvarigheter, att sådana/dessa tydliga lagöverträdelser var och är oacceptabla.
Hur skulle Hamas utrotas? Vad skall hända härnäst? Palestina har kämpat för sin rätt att existera i FN. Av FN:s 193 medlemsländer erkänner 139 Palestina som en stat. Kommer världen (västmakterna) att efter krigets slut äntligen godkänna Palestina som en stat?
Politiska ledare måste nu fatta svåra, till och med modiga, beslut.