Politik utan lösningar på gängkriminaliteten

Skribenten menar att man måste titta mer på vilka som köper narkotika om man vill få stopp på gängkriminaliteten.
Skribenten menar att man måste titta mer på vilka som köper narkotika om man vill få stopp på gängkriminaliteten.

Insändare 21 juni 2023 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Än en gång har vi bevittnat en tråkig partiledardebatt (den 13/6). Första ämnet handlade om det fruktansvärda skjutvåldet av bland annat minderåriga som använder automatvapen.

Från partiledarnas sida fanns ingen brist på idéer och åtgärder för att stoppa detta elände. För mig, oavsett vilken eller vilka åtgärder som ska genomföras, kommer det inte att leda till något bättre. Varför? Därför att näringen till det stora samhällsproblemet är narkotikahandeln. Allt strålkastarljus för detta problem läggs på enbart på kriminellas nätverkskriget, det vill säga på den ena parten av narkotikamarknaden, alltså säljaren. Min undran varför inte nämns den andra parten i denna marknad – köpsidan?

Avhoppare från gängkriminella, som man har läst och hört i reportage och intervjuer, har berättat om vilka är deras kunder, var de bor och vilka yrken de har.

Så länge man inte går någonting för att stoppa efterfrågan på narkotika kommer alla andra åtgärder politiken föreslog och sätter igång för att stoppas skjutvåldet är dömda att misslyckas. Fängelser är redan nu en ”högskola” för kriminella. Många vittnar om att det finns mycket narkotika inne i fängelserna.

Satsningarna som barn från förskola är jättebra likaså skolan och psykiatrivården. Hårda straff i all ära men utan riktig rehabilitering av de intagna hjälper inte. Flera länder har fortfarande dödsstraff, som till exempel USA, men kriminalitet fortgår as usual.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa