Polisen borde be om ursäkt och erkänna att de har fel

Insändarskribenten skriver om rödljuskörningarna vid Lejonströmsbron.
Insändarskribenten skriver om rödljuskörningarna vid Lejonströmsbron.

Jag blir ledsen när jag läser Norrans reportage efter tingsrättens friande av rödljuskörarna vid Lejonströmsbron, att polisen i Skellefteå inte bara kan erkänna att de gjort fel och sedan släppa frågan.

Insändare 16 januari 2024 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu vägrar man be om ursäkt och uttrycker sig som en dålig förlorare. Polishuset är ju beläget vid en plats med exakt samma problem, en gata där stopplinje och ljus skiljs åt med tiotals meter, nämligen korsningen E4-Storgatan.

Det är ju inte ovanligt att köbildning över Viktoriabron får trafiken på E4:an att röra sig ryckigt, och har man otur så passerar man stopplinjen vid grönt ljus men hindras att åka vidare genom korsningen av köande trafik. Om trafiksignalen i denna situation skulle slå om till rött, ska man då stanna mitt i korsningen, utan att passera den signal som är placerat på andra sidan korsningen, och därmed blockera all trafik som kommer från Storgatan i väntan på grönt ljus?

Nej såklart inte, detta resonemang skulle leda till kaos och olyckor. Trafikförordningen stöder inte heller den tesen, där står det tydligt i 19§, "En förare som har stopplikt eller skall stanna på grund av trafiksignal skall stanna vid stopplinje." Det är alltså stopplinjen som är gränsen, oavsett var trafiksignalen är placerad.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa