Planeringsdagen som föll mellan stolarna

När en busslast med stolar kom till förskolan blev planeringsdagen en flyttdag istället.

Insändarskribenten berättar om en planeringsdag som inte gick som planerat.

Insändarskribenten berättar om en planeringsdag som inte gick som planerat.

Foto: Tobias Wallström / TT

Insändare2022-03-07 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är februari år 2022 i Skellefteå kommun, en välbehövlig planeringsdag (14/2 – 2022) står på schemat i förskolan och grundskolans verksamhet. En pandemi har slagit både mot personal och mot barnen. Äntligen tid för att slicka såren och blicka framåt.

När så planeringsdagen är igång bör inget annat stå på schemat. Men såklart ska någonting komma emellan. Inget som känns stort, men som jag efter tio års tid med en sambo/förskolelärare vid min sida bara upplever som ett ”sjukdomssymtom” av flera kopplat förskolans verksamhet. Att fixa en grind, en glödlampa, eller en vikarie går i bästa fall ordna, i värsta fall inte.

Men det som denna gång fick min hopplöshet att växa är när en busslast med nya stolar kom till förskolan mitt under planeringsdagen. För ingen tycks riktigt veta hur man planerar en logistik med nya stolar till en förskola, det kanske föll mellan stolarna så att säga. Men det implicita avtalet tycks vara att personalen ska vara behjälpliga med att stuva in och ut stolar. Då börjar jag undra hur våra skattepengar används, och alternativkostnaden när dyrbar tid går förlorad.

Ska verkligen personalen behöva avbryta sin dag för att planera införsel, förvaring, och utförsel av stolar? Planeras detta inte i förväg? Finns det inte öronmärkt personal för logistiken, som inte har verksamhetsplanering på schema? Existerar en internservice?

Jag vet inte skälen till denna (o)organisering, men jag kan konstatera den milsvida skillnaden till min egen arbetsplats (Försäkringskassan. Det finns inte på kartan att någon i ett planeringsmöte måste avbryta för att flytta stolar.

Detta är ett missbruk av personalens tid och våra skattemedel. Och ett tummande på våra barns uppväxtvillkor. Detta är bara ett exempel på det otaliga problem som får blodtrycket att rusa – varje person i barnomsorgen är en hjälte, låt inte deras viktiga uppdrag falla mellan de gamla och nya stolarna.

Adam Bäckström

Svar direkt

Det är precis som du skriver viktigt att vår personal i för- och grundskola får ha sina fyra kompetensdagar varje år och det gläder mig att du värdesätter dessa. Varje kompetensdag är planerad av rektor och ska syfta till kompetenshöjning av verksamheten och komma våra barn och elever till godo i slutändan. Att det denna dag, på din sambos förskola, levererades stolar är att beklaga. Det är trevligt med nya möbler, men vi i förskolans ledning vill att pedagogerna ska ägna sig åt det innehåll som är planerat för kompetensdagen och inte använda tiden till att ta mot möbler eller praktiska bestyr som att laga till exempel en grind.

Beställning av möbler kan se olika ut, men vid större inköp ser vi till att frakt, inbärning och montering samt hantering av emballage ingår i priset och utförs av leverantör. Det är svårt för mig att kunna kommentera ärendet vidare eftersom jag inte vet var detta hände eller hur beställningen sett ut. Vi vill inte att förskolans viktiga uppdrag ska falla mellan ”gamla och nya stolar”.

Lena Löfstedt, biträdande avdelningschef förskola, Skellefteå kommun