”Inkludera 70-plussarna när Skellefteå växer”

Nu när Skellefteå växer är det dags att inkludera den äldre befolkningen, menar skribenten.

Nu när Skellefteå växer är det dags att inkludera den äldre befolkningen, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-01-02 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin medför att helgerna vi är inne i inte kan firas som tidigare. Rådande restriktioner, massutskick av sms och återkommande nyhetsrapportering har samma budskap; alla måste ta eget ansvar för att minska smittspridningen. Att träffa släkt och vänner får vänta, barn och barnbarn likaså. Väntat har 70-plussarna gjort i nio månader och längtan är stor.

Coronapandemin har också tydliggjort en annan längtan – att byta bostad. Att få möjlighet att lämna en bostad som blivit för stor eller för mycket att sköta om. Tillåt mig påminna om kommunens oförmåga att prioritera seniorbostäder till det ökande antalet pensionärer i Skellefteå kommun. 40-talistgenerationen är stor, lever längre och behovet av anpassade bostäder för pigga pensionärer saknas i kommunen. Senioranpassade bostäder behöver ytor för gemenskap, hobbyarbete och grönområden i absolut närhet. 

I Skellefteå byggs bostäder som aldrig förr. Har verkligen all nybyggnation bara fokus på arbetsför befolkning? När byggdes ett nytt seniorboende senast i kommunen? Det är hög tid att tänka om och inkludera 70-plussarna när Skellefteå växer. Vilket byggföretag blir först att prioritera kommunens äldre skattebetalare? Att satsa på nybyggda bostäder för pensionärer blir garanterat bra reklam för kommunen.

Pigg pensionär med framtidshopp