Personalproblemen i samhällsapparaten

Regions- och kommunanställda tycks i alltför stor utsträckning sakna motivation i arbetet.

Skribenten tror att en alltför stor detaljstyrning gör att många i kommun och region saknar motivation i arbetet.

Skribenten tror att en alltför stor detaljstyrning gör att många i kommun och region saknar motivation i arbetet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-05-18 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har blivit alltför detaljstyrt tror jag. Anställda ska följa manualer som ska prickas av systematiskt och rapporteras till närmaste chef, som i sin tur ska rapportera till sin närmaste chef och så vidare.

Våra gemensamma resurser blir av naturliga skäl svårstyrda. Klara lagar och regler krävs för såväl privata aktörer som samhällsstyrda, men fördelen med de privata är att de har lättare att ställa om. Det var svårt förr med allt nytt som kom, men med den utveckling vi nu är inne i krävs det än snabbare förändring.

Att typ hemtjänstpersonalen ska gå efter det som bestämts i flera led känns horribelt. När hemtjänsten kommer på besök ska de utföra bestämda saker efter ett schema som är dagar/veckor/månader gammalt. Min erfarenhet är att ingen dag är helt lik en annan.

Det är dags att ge personalen mer frihet att sköta de av oss som behöver hjälp. Nu ska de åka runt och utföra ibland helt galna saker bara för att det står så på körschemat. Att man hela tiden skickar ny personal innebär att det inte uppstår någon ömsesidig känsla mellan vårdtagare och hemtjänstpersonen. Och inte minst hemtjänstpersonalen blir uttråkad.

Våra fängelsefångar och våra djur, ja de ska minsann skötas på ett helt annat sätt. De har lagstadgad rätt att vara ute varje dag, och där har vi fast personal. Varför får inte vi människor bli lika bra omhändertagna? Att det blivit så galet som det är nu lönar sig inte att gräva ner sig i, men det är vi som lever idag som är skyldiga att förändra det som gått så fel.

Har träffat personal på boenden, på sjukhus, i hemtjänsten, ja i princip alla är underbara, trevliga, omhändertagande och kunniga. Men uppenbarligen är det alltför många som inte känner tillräckligt för jobbet. Ett jobb ska innehålla rätt lön, men lika viktigt är att jobbet ger stimulans, helst varje minut/timme/dag, det är lika viktigt som en rätt lön.

Att hänvisa till att det skulle vara svårare nu än förr att få personal är bara en undanflykt, det har varit lika svårt i alla år. I alla fall från 1950 talet. Att få nya medarbetare är svårt men att behålla personal är den verkliga utmaningen. Det gäller få personalen motiverad och att trivas. Det är dags att tänka om.

Mångsysslare