Pensionsbeskedet: "Du får ingenting"

Insändare 5 januari 2022 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många politiska partier talar nu om att hjälpa dem med lägst pension. Den tidigare statsministern Stefan Löfven var först ut med att lova 600 kronor till de sämst ställda pensionärerna. Ingången var dock att pensionärer med den allra lägsta pensionen, som var de som inte hade arbetat, skulle inte ha något påslag alls. Det kan finnas en logik i den uppfattningen, men jag anser att den saken inte är fullt utredd.

Jag är en pensionerad bonde som genom åren jobbat många timmar och dagar. Genom min verksamhet har jag skapat många arbetstillfällen till många människor. När lönsamheten var som sämst hade jag inte en semesterdag på tolv år och ändå har jag i dag en pension på 7 065 kronor per månaden efter skatt. 

Nu kan ni nog räkna ut vad som hände när de sämst ställda pensionärerna skulle få ett påslag. Det orange kuvertet gav ett klart besked till mig: "Du får ingenting". De hade ju kunnat skriva: "Du får 0 kronor". Det hade sett lite trevligare ut, men "ingenting" det gav en känsla av att vara helt förbisedd. 

Min bror sa till mig när jag beklagade mig :"Du har varit en dålig bonde och därmed betalat in för lite skatt". Jag tänkte på vad han sa och kom då på att vi var fyra bönder i byn som byggde upp våra jordbruksföretag ungefär samtidigt. De tre övriga har samtliga gått i konkurs och fått lämna sina hemman. Det nämnda speglar den lönsamhet som har rått inom jordbruken under lång tid.

Så att jag har minimal pension är inte konstigt, men det konstiga det är att de olika politiska partierna inte har förstått att en småföretagare kan ha jobbat en hel del och ändå inte lyckats få till en anständig pension. Centerpartiet som värnar småföretagen och har samarbetat med Socialdemokraterna, man kan undra var de höll hus när dessa påslag diskuterades. 

Sture Nilsson, Sjulsmark


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa