Pensionärer – en utmärkt extra resurs

Skribenten tror att pensionärer skulle vara en utmärkt resurs i barnomsorgen.

Skribenten tror att pensionärer skulle vara en utmärkt resurs i barnomsorgen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2023-12-07 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har tidigare propagerat för att det skall anställas mera personal för barnomsorg och skola. Nu har jag kommit fram till att det är pensionärer som skall vara denna extra resurs i klasserna. Pensionärer som haft barn och levt med dem en lång tid. Jag är övertygad om att om äldre går in i grupperna sprids ett lugn, särskilt viktigt för de barn som inte har någon äldre i närheten.

Jag hade en svärfar som var otroligt duktig med barn. Jag har nu frågat mina nu vuxna barn vad han hade för osynlig magnet som drog barnen till sig. De svarade att han alltid hade tid och utstrålade energi. Oavsett om det var släktmiddag eller om han var i garaget och jobbade. Han la alltid ifrån sig verktygen om ett barn kom springande. Efter en kort pratstund och en kram sprang barnet därifrån och svärfar kunde återuppta arbetet.

Både små och stora barn behöver uppmärksamhet i överskott, för det ska räcka till att skapa självkänsla och självförtroende för framtiden. Barn behöver tid att bli sedda och den tiden finns inte alltid nu. Därför vore det bra om äldre med sin livserfarenhet går in som resurs.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om