Påtvingade digitala brevlådor – odemokratiskt

Skribenten anser att det är en demokratisk rätt att kunna avstå digitala post- och betalningstjänster.

Skribenten anser att det är en demokratisk rätt att kunna avstå digitala post- och betalningstjänster.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-09-10 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många företag och även offentliga arbetsgivare har i dag valt att ge lönebeskeden i digital form. Själv fick jag veta det i samband med att beskedet uteblev i fysisk form. Antingen var informationen svag eller så hade jag förträngt att detta skulle komma. Jag tycker inte att digitala brevlådor och e-fakturor är någon höjdare. 

Många företag har höjt priset fruktansvärt mycket för att skicka en vanlig bank- eller postgiroblankett. Enligt lag får arbetsgivare ge lönebeskedet i vilken form de vill. Eller rättare sagt; det finns ingen lag som reglerar hur arbetsgivare ska leverera löneuppgifterna. 

Nu säger arbetsgivaren att det är bankerna som har slutat att skicka ut lönebeskeden. Banken säger att arbetsgivarna bestämmer hur lönebeskedet ska ges. Båda använder miljöskäl som argument. Det verkliga argumentet är att kostnaden för att skicka ett brev har blivit alltför hög.

Jag anser att digital post är osäker därför att möjligheten för en obehörig att ta sig in i en digital brevlåda är större än om uppgifterna går från ett tämligen välbevakat och slutet system till Postnord som levererar direkt i din fysiska brevlåda. Internet är ingen säker plats för viktiga uppgifter. Nätet kan gå ned, som det heter, det har hänt i olika delar av landet och i världen de senaste åren. 

Att ta sig in i en dator är inte omöjligt om man verkligen har verktygen och viljan. Regeringar kan stänga ned hela eller delar av nätet om där finns uppgifter som är opassande för makten, vilket har visat sig flera gånger. En vaken läsare kan nog erinra sig vilka länder det handlar om. 

Argumenten är många fler men jag nöjer mig här med att säga att vissa dokument som är känsliga borde det lagstiftas om. En lag borde säga att myndigheter och företag har skyldighet att leverera uppgifter i pappersform. Det ska gå att välja leverans, annars är det odemokratiskt och diskriminerande.

Olov Wikström, Skellefteå