En närstående person till mig har ett abonnemang hos Telia gällande fast telefoni. Vederbörande har tills i maj i år att betala sitt abonnemang mot pappersfakturor var tredje månad alltså fyra gånger per år, med en faktureringsavgift på 49 kronor.
I våras kom ett brev från Telia med rubriken ”Goodbye fakturor” där man uppmanades att i fortsättningen betala med exempelvis e-fakturor. Anledningen var bland annat miljöskäl. Då min anhörige inte har möjligheten att använda sig av varken dator eller modern mobiltelefon kontaktades Telia per telefon med frågor om hur situationen skulle lösas. Uppmaningen blev att skaffa ett autogiro där betalningen automatiskt dras från ett bankkonto varje månad, underförstått att utskick av pappersfakturor därmed i stort sett skulle upphöra.
Trots detta kom det för någon vecka sedan en månadsfaktura inkluderade 49 kronor i en faktureringsavgift. Efter ny telefonkontakt med Telia framkom det till sist att man skickar ut månadsfakturor trots att betalningen sker via autogiro. Det innebär att faktureringsavgifterna har höjts från 192 kronor per år till 588 kronor per år, alltså en höjning med 300 procent.
Jag har haft en lång korrespondens med Telia där man de ibland håller med mig, men ibland hävdar de också att man är skyldig ”enligt lag” att skicka ut fakturor varje månad. Detta kan dock inte stämma eftersom att många företag där man har ett abonnemang, som exempelvis TV-distributörer och dagstidningar bara skickar ut en faktura per år.
Jag vet att Telia hävdar att vissa är nöjda, det vill säga de som har möjlighet att gå över till en digital lösning. Javisst, men det är inte dem jag skriver om. Det är de som inte har den möjligheten.
De flesta med fast telefoni är med säkerhet äldre och pensionärer. I dessa coronatider har de det tufft. Vissa blir sjuka och ännu fler är isolerade utan en möjlighet att få hjälp av anhöriga i diverse frågor.
Vi kunde inte tro att ett företag som Telia inte ville hjälpa äldre personer, som inte har någon möjlighet att använda sig av den moderna teknik som förvisso många använder, men dock långt ifrån alla.
Kjell Brännström, Skellefteå