Varför riskera smittspridning på förskolorna?

Skribenten undrar varför man får lämna sina barn på förskolan om någon i hushållet har bekräftad covid-19.
Skribenten undrar varför man får lämna sina barn på förskolan om någon i hushållet har bekräftad covid-19.

Insändare 12 november 2020 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om en eller flera person i ett hushåll har bekräftad covid-19 så får man fortfarande lämna sina barn på förskolan. Förskolan ska inte heller meddela övriga föräldrar om detta, om inte smittskyddet meddelar föräldrar om att göra så.

Är detta inte bara så otroligt onödigt? Förskolebarn har ingen möjlighet att hålla avståndet, tvätta händerna ordentligt eller alltid hinna nysa i armvecket. Vem av personalen ska vilja trösta, mata och byta på barnen? För det måste ju någon göra.

Varför riskera smittspridning när föräldrar så enkelt bara kan ha sina barn, som inte har skolplikt, hemma när de själva är hemma?

Josefin Andersson, Skellefteå

Svar direkt

Vi kan förstå dina tankar om att riskera smittspridning, men enligt Folkhälsomyndigheten har det visat sig att barn får oftare mildare symptom än vuxna och smittar sannolikt i lägre utsträckning än vuxna. 

De som jobbar inom skolverksamheter har inte heller diagnosticerats med covid-19 i någon högre utsträckning än andra yrkesgrupper. Det gäller bland annat barnskötare och förskollärare. I de flesta fall där barn smittats av covid-19 har de istället smittats av en vuxen utanför skolan, oftast i hemmet.

Kerstin Steinvall, avdelningschef förskola, Skellefteå kommun

Lisa Högdahl, barn- och elevhälsa chef, Skellefteå kommun

Ämnen du kan följa