Nyligen följde jag med min loppistokiga mamma för att ”shoppa loss”. När vi stod i kön för att betala våra fynd så hörde vi två i butiken som pratade med varandra. Den ena sa: ”Är du ute och shoppar när din man är sjuk i covid-19?” Den andra började stamma och försvarade sig med att säga: ”Jag har ju inga symptom!”
Detta väckte en känsla av ilska och maktlöshet hos mig. Hur ska vi ta oss ur denna pandemi om folk har så lite respekt och medkänsla för någon annan att man struntar i en av de mest självklara sakerna, att hålla sig isolerad tills man vet om man är smittad? En person vars närstående är i karantän på grund av coronasmitta ska inte vara i affärer överhuvudtaget. Om man smittar en person, smittar den fyra personer och dessa i sin tur många fler – vilket leder till ökad smittspridning.
En person som blir smittad av corona kan bli långvarigt sjuk med influensasymtom, lukt- och smakbortfall, nedsatt tal och rörelseförmåga samt andningsbesvär. Äldre personer över 70 år och de som har andra underliggande sjukdomar, exempelvis diabetes, kan drabbas så svårt att de hamnar i respirator och i värsta fall dör. Det har redan dött över 6 000 människor.
Mitt värsta scenario är att min mamma som har både diabetes och hjärtproblem ska hamna på intensiven i en respirator och sväva mellan liv och död. Jag förstår att man inte vill sitta i karantän i två veckor eller mer när man känner sig frisk, men det är allmänt känt att man ändå kan bära på smittan.
Visa varandra respekt genom att följa myndigheternas rekommendationer att hålla avstånd, tvätta händerna, hosta i armvecket, undvika att röra ansiktet och hålla dig hemma om du eller någon annan i din familj är sjuk i covid-19.
Lucas Johnson, Långviken