Tulltjänstemän varnade om faran med att ha lasten lagrad centralt i staden och gav även förslag på potentiella användare av produkten, men deras framställningar förblev obesvarade. Nu är hela hamnen och stora delar av staden i ruiner, cirka 220 människor döda, 300 000 människor hemlösa och regeringen i Libanon har tvingats avgå efter omfattande protester.
Sedan lång tid har man känt till faran med Kinas djurmarknader, så kallade ”wet markets”. På dessa djurmarknader blandas levande och döda samt tama och vilda djur, vilket ger optimala förutsättningar för virusepidemier. Men de kinesiska myndigheterna har låtit dem fortsätta, trots att regimen i övrigt har en stenhård kontroll av landet. Om man går över gatan mot rött ljus kan man identifieras av en kamera med ansiktsigenkänning, om man är uigur riskerar man att sättas i läger för omskolning, men djurmarknaderna har fått fortsätta trots riskerna.
När sedan ett virusutbrott skedde på en djurmarknad i Wuhan förra året, tystades detta ner av de lokala myndigheterna. Konsekvensen känner vi tyvärr väl till – en världsomfattande pandemi med mer än 600 000 människor döda, många andra sjuka och lidande samt enorma ekonomiska konsekvenser.
Men, olikt fallet Beirut, har ingen ställts till svars för förödelsen. Kinas diktator Xi Jinping sitter kvar i sadeln och kan ha stärkt sin position av krisen. Och bortsett från några illa formulerade anklagelser från president Trumps sida verkar inga politiker, vare sig i Sverige eller i övriga Europa, anklaga den kinesiska regimen för pandemin. Inte heller ställer man krav på att alla ”wet markets”, i Kina och andra länder, ovillkorligen måste stängas.
Vill ni politiker verkligen riskera en ny pandemi om några år? Är inte medborgarnas liv, hälsa och välmående mer värda än goda förbindelser med diktaturen Kina?
Erik Solbu, Skelleftehamn