Pandemin: ”Ebba Busch kastar sten i glashus”

I mitten av december presenterade Coronakommissionen en delrapport om orsakerna till varför så många som hade hemtjänst och som bodde på äldreboenden hade dött av pandemin i Sverige.

Skribenten menar Ebba Busch (Kd) lägger skulden på regeringen trots att hennes eget parti är en del av problemet.

Skribenten menar Ebba Busch (Kd) lägger skulden på regeringen trots att hennes eget parti är en del av problemet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-01-07 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommissionen konstaterade att huvudorsaken var strukturella brister inom äldreomsorgen, brister som varit kända långt innan pandemin slog till. Kommissionen pekade ut nuvarande och tidigare regeringar som huvudansvariga för bristerna. Brister som de som jobbar inom äldreomsorgen påtalat i många år, och något alla som är det minsta insatta i nedskärningarna förstått.

Nu vädrar populister, med Kristdemokraternas ledare Ebba Busch i spetsen, morgonluft och kräver regeringens avgång. Busch lyssnar bara med sitt högra öra. Hon hör inte att kommissionen påtalar att regeringar av alla färger är skyldiga till neddragningar som resulterat i bristerna som orsakat de höga dödstalen inom äldreomsorgen. För få anställda, för stor del timanställda, för liten del sjuksköterskor samt bristande lagerhållning är några orsaker som kommissionen pekar på.

Visst kan man ha tycka att nuvarande regering och Folkhälsomyndigheten varit senfärdiga i sitt agerande, men huvudorsaken till tragedin inom äldreomsorgen är de nedskärningar som icke minst skapats av de skattesänkningar som Busch och andra politiker på högerkanten trummat igenom de senaste decennierna.

Lägg därtill att en stor majoritet av kommuner och regioner styrs av borgerliga partier eller blocköverskridande konstellationer, där Kristdemokraterna oftast ingår. Med tanke på skandaler som Karolinska så förstår man att Ebba Busch kastar sten i glashus.

Hur Kristdemokraterna kan ligga i topp i undersökningar om vilket parti svenska folket har mest förtroende gällande äldreomsorgen, är för mig en gåta.

Sune Marklund, Skelleftehamn