Läser i Norran den 12 april om att personal angrips av brukare. När en brukare återupprepar misshandel av personal så borde man flytta på brukaren.
Jag undrar också vilken typ av larm som personalen har – finns det överfallslarm? Vad tänker kommunen göra för att skydda sin personal mot framtida angrepp från brukare? Om man bor i ett hyreshus där det finns våldsamma brukare, kan man känna sig säker då?
Kommunen är ansvarig för sin personals säkerhet
Svar direkt
En utmaning i vår verksamhet, eftersom vi jobbar med personer med psykiska funktionsnedsättningar, ibland i kombination med missbruksproblematik, är att hantera situationer då utåtagerande och aggressivt beteende uppstår. För att förebygga och minimera riskerna för hot- och våldssituationer arbetar vi ständigt med arbetsmiljöfrågor och gör riskbedömningar.
Vi har löpande utbildningar av personalen, till exempel i lågaffektivt bemötande och tydliggörande pedagogik. För att ge ett så bra stöd som möjligt till individen finns planer för bemötande och arbetssätt. Vi har rutiner för dubbelbemanning och i de verksamheter där vi ser risker bär personalen larm på sig för att kunna kontakta väktare eller polis om en hotfull situation skulle uppstå. Personalen som angreps vid det tillfälle insändaren hänvisar till bar larm.
Du som bor i ett hyreshus där vi har verksamhet kan känna dig trygg. I de fall en situation uppstår, är det i princip alltid i boendemiljön där utbildad personal finns. Men om du någon gång skulle känna dig orolig kan du kontakta din hyresvärd eller störningsjour.
Cecilia Lundberg, verksamhetschef för socialpsykiatri, Skellefteå kommun